2024. április 19., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

Nótaszóval üzenni

A K23 televízió vasárnap esti kívánságműsora igen népszerű az idősebbek körében

A szabadkai K23 televízió 2002 óta sugározza műsorát. A csatorna Nótaszóval azt üzenem című kívánságműsora igen közkedvelt az idősebb korosztály körében. Vasárnap esténként rengeteg zenei kérés, jókívánság érkezik a stúdióba a magyar nóta szerelmeseitől. A televízió múltjáról, a tervekről, valamint a műsorairól Pap Jánossal, a K23 televízió tulajdonosával, illetve Dukai István és Pálfi József munkatársakkal beszélgettünk.

Gyarmat Andrea, Dukai István, Cveić Dianna és Pálfi József (Ótos András felvétele)

Gyarmat Andrea, Dukai István, Cveić Dianna és Pálfi József (Ótos András felvétele)

Milyen célból alapította meg a televíziót? Hogyan emlékszik vissza a kezdetekre?

Pap János: – Annak idején, 1985-től volt egy magánvállalkozásom, egy videostúdió. Előtte az Újvidéki Televízió operatőreként dolgoztam. Itt tetszett meg a televízió világa. A stúdiómban videoklipeket vágtunk és reklámokat forgattunk. Ezután, 1988-ban csináltunk egy kéthetes experimentális televíziót a Szabadkai Rádióval. Később, 1989-től Belgrádban közreműködtem a hármas csatorna, az OK csatorna indulásánál. Ezt követően, 1991-ben alapítottam meg a K23-at. Ez volt az első magántelevízió Jugoszláviában, ám 1992-ben betiltották, és 2002-ben indult újra. Amikor megszűnt a Szabadkai Televízió, szerettünk volna átvenni néhány produkciót, például a Dalban mondom el című műsort. Ez nem jött össze. Beszélgettem Dukai Istvánnal és Pálfi Józseffel, és az volt az ötletünk, hogy ezt a műsort mi is meg tudjuk csinálni, hiszen nekik nagy tapasztalatuk van ebben a műfajban. Így elindult a Nótaszóval azt üzenem című műsorunk, és azóta megállás nélkül működik. Szeptemberben szoktunk szünetet tartani. A tavalyelőtt decemberben elindult Facebook-oldalunkon a nézők élőben követhetik a műsort. A visszajelzések alapján a nézők nagyon szeretik. Nemrég új szervert állítottunk fel, és a műsor Magyarországon is látható lesz élőben néhány televízióban. Vettünk egy magyarországi vezetékes számot, így nemcsak a vajdaságiaknak, hanem a magyarországi nézőknek is ingyenes üzeneteket tudunk biztosítani. Olyan zenekarokat hívunk majd meg, akik élőben zenélnek.

Ezenkívül hány műsora van a televíziónak?

P. János.: – A televízióban húszan dolgoznak, ebből a Nótaszónak hét munkatársa van. Huszonnégy órás műsort sugárzunk. Vannak informatív és dokumentumműsorok. Két saját, élő műsorunk van, a már említett Nótaszó és a Cukarin.

Pálfi József: – Mi ezt a műsort azért csináljuk, mert szeretjük a magyar nótát. Dukai Istvánnal már régóta foglalkozunk ezzel. Én a hetvenes évek közepétől évekig dolgoztam a Szabadkai Rádió Szól a nóta, száll az üzenet című kívánságműsorában. Az emberek szeretetéért csináljuk. Én foglalkozom a zenei listák összeállításával. Jó lenne, ha lennének fiatalok, akik ezt ugyanilyen szeretettel csinálnák.

Mi alapján állítják össze a Nótaszó zenei válogatását?

Dukai István: – Szeretnénk népszerűsíteni az elfeledett magyar nótákat. Amikor zenekart hívunk a stúdióba, akkor igyekszünk becsempészni a műsorba néhány ritkábban hallott nótát. Nagyon közkedvelt a műsor, hiszen vasárnaponként 150–200 üzenet érkezik a nézőktől. A zenekarokkal én kommunikálok. Szerencsére hajlanak a közös munkára.

P. János: – A zenekaroknak azért jó, mert megmarad a fellépésük felvétele. A stúdióban élőben játszanak az együttesek. Ez azért is kiváló, mert ha a nézők szeretnének egy zenekart elhívni egy ünnepségre, lakodalomba, akkor tudják, hogy miként játszanak. Vannak olyan nóták, amelyeket egy-egy zenekar más változatban játszik le. Ez olyankor fordulhat elő, ha egy-egy nótának nincs kottája, így a zenekarok saját belátásuk szerint játsszák le azokat. A közönség eldöntheti, melyik tetszik neki.

D. I.: – János nagyon jó hangmérnök. Több mint száz produkció készült ebben a stúdióban a segítségével. Egy ritkán hallható nótákat játszó romániai zenekar is eljön majd hozzánk.

P József.: – Az a célunk, hogy még egy generációval meghosszabbítsuk a magyar nóta életét. Magyarországon kevés műsorban foglalkoznak a magyar nótával. A Nóta Tv-n hajnalban van egy félórás műsor, a Duna Tv-n pedig vasárnaponként sugározzák a Jó ebédhez szól a nóta című műsort.

D. I.: – Az a gond, hogy nincs utánpótlás. A fiatalokat ez nem érdekli. Nem ismerik a nótákat, és nem is akarnak foglalkozni velük. Sajnos nincs igény az ilyenfajta nótákra. Egyre kevesebb a zenekar is. A mai két- vagy háromtagú együttes nem a klasszikus felállásban muzsikálnak. Arra törekszünk, hogy minél több zenekart megismertessünk a közönséggel.