2024. április 20., szombat

A fiatalok képviseletében

A Vajdasági Ifjúsági Fórum új vezetősége tovább építené a szervezet kapcsolatrendszerét

A szabadkai Vajdasági Ifjúsági Fórum 1996 óta áll a fiatalok szolgálatában. A szervezet ifjúsági ügyekkel és rendezvényszervezéssel foglalkozik. Nemrég tisztújításra került sor a szervezet vezetőségében. Ennek kapcsán a minap sajtótájékoztatót tartottak.

Szollár Ádámot, a VIFÓ új elnökét két évre választották meg. Mint elmondta, kétévente tartanak elnökségi választást. Összehívják a szervezet közgyűlését, amelynek megválasztják a hét elnökségi tagot. Az elnökségi tagok közül Berkó Szilárd és Búcsú Ákos lett a VIFÓ alelnöke. Berkó Szilárd emellett a pénzügyekért felel, Búcsú Ákos lett a közkapcsolatokért és külhoni kapcsolatokért felelős elnökségi tag. Rózsa Fijóna lett az irodavezetésért felelős elnökségi tag, Győri Viktor pedig a pályázatokért felel. Péter Ervint választották meg az emberi erőforrásokért felelős elnökségi tagnak, Ranc Edvint pedig a marketingért és a kommunikációért felelős elnökségi tagnak.

Berkó Szilárd, Szollár Ádám és Búcsú Ákos (Fotó: Szalma Brigitta)

Berkó Szilárd, Szollár Ádám és Búcsú Ákos (Fotó: Szalma Brigitta)

– A rendezvényeinket öt csoportba osztottuk. A középiskolásoknak szóló rendezvényeink közé tartoznak a szervezeti bemutatók, a diákhétvégék és az EDU-EXPO kiállítás. A második csoportba tartozik a Vifó Ifjúsági Konferencia, amely három éve működik. A harmadik csoportba tartoznak a művészeti programok, vagyis a Kiállni sosem Art és az összművészeti estek. A negyedik csoportba tartoznak a bulik és a jótékonysági rendezvények. Ide tartozik a jótékonysági gyűjtésünk és a Gólyabuli. Az ötödik csoportba az egyéb rendezvényeket soroljuk, amelyek a felkérések és az együttműködések útján jönnek létre. A legnagyobb rendezvényünk a Vajdasági Szabadegyetem, amelyet már régóta megszervezünk, és nagy jelentőset tulajdonítunk neki – osztotta meg a sajtótájékoztatón Szollár Ádám.

Berkó Szilárdtól megtudhattuk, hogy a Vajdasági Szabadegyetem fő szervezői ő és Szollár Ádám lesznek. A szervezésben a VIFÓ tizennyolc tagja vesz részt.

– Az idei Vajdasági Szabadegyetem jelmondata: Hol a helyem a világban? Szó lesz a globalizáció okozta változásokról, például a globális felmelegedésről, a környezetvédelemről, a politikáról, a gazdaságról. Május elejétől lehet megvásárolni a heti bérleteket. Az érdeklődők kövessék a Vajdasági Szabadegyetem Facebook-oldalát. Az idén kevesebb csapatjátékot tervezünk, és nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a műhelymunkákra. A Vajdasági Szabadegyetemet június 30. és július 5. között rendezzük meg – emelte ki Berkó Szilárd.

Búcsú Ákos elmondta, hogy a VIFÓ azon dolgozott, hogy építse külhoni kapcsolatait az anyaország és a Kárpát-medence ifjúsági szervezeteivel. A VIFÓ tagja a Youth Of European Nationalities-nek, amelynek közgyűlésein rendszeresen részt vesz.

– Kapcsolatban vagyunk a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségével, a felvidéki Diákhálóval, a Magyar Ifjúsági Konferenciával és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával. Ezt a tendenciát az idén is szeretnénk folytatni – mondta a sajtótájékoztatón Búcsú Ákos. Ezenkívül a vajdasági magyar ifjúsági szervezetekkel is szeretnék építeni a kapcsolataikat.