2024. április 19., péntek

Az Énekelt Versek XXV. Zentai Fesztiválja

A nemzeti összetartozás éve és az erős magyar közösségek éve, valamint Herceg János író halálának 25., Sziveri János költő halálának 30. és Szarvas Gábor nyelvész, író halálának 125. évfordulója jegyében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Zenta Önkormányzata közreműködésével, XXV. alkalommal rendezi meg az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját, május 12-e és 17-e között, amelynek idei díszvendége Oláh K. Tamás költő, teatrológus, dramaturg.

Meghívásos pályázat révén, nyolc a Kárpát-medencében élő fiatal költőt keresett fel a szervezőbizottság az idei kötelező vers megírására. A beérkező versek közül Verebes Ernő dramaturg, költő és Török Máté verséneklő ajánlása alapján a szervezőbizottság Oláh K. Tamás: az órák lehetősége című költeményét választotta kötelező versnek. Megzenésítésre ajánlják még Áfra János: Összeroskad, Marcsák Gergely: Fekete-Tisza, Shrek Tímea: Hidegfüst és Vida Kamilla: utópia és uzsonna egy kertben, mely a versailles-i kastély kertjének pontos mása költeményeket.

A szervezők ezúttal is bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik, illetve amelyek énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen, ezek közül az egyik Oláh K. Tamás: az órák lehetősége című költeménye legyen, kettő versenyszám pedig szabadon választott vers (a versenyzők figyelmébe ajánljuk a VMMI honlapján a felhívás mellékletében szereplő fiatal költők alkotásait).

 A versenyt  május 15-én a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében a műfaj legkiválóbb képviselőiből álló zsűri előtt rendezzünk meg.

 Értékes nyeremények várnak a legjobbakra, fellépési lehetőségek, tárgynyeremények és pénzjutalom!

 A verseny fődíjai: 1. díj: 20 000 dinár; 2. díj: 15 000 dinár; 3. díj: 12 000 dinár.

 A zsűri tagjai: Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), dr. Stifner Gábor rádiós szerkesztő, műsorvezető (Budapest), Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest), Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest) és Oláh K. Tamás költő, teatrológus, dramaturg (Magyarkanizsa) – áll a felhívásban, amely teljes terjedelmében a www.vmmi.org honlapon található.

Jelentkezni: 2020. április 27-éig lehet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (www.vmmi.org, Felhívások menüpont), ahol a felhívás, a versszöveg és a jelentkezési lap is megtalálható.

A jelentkezési lap itt tölthető ki!

Minden versenyzőről várunk egy jó minőségű fényképet is!

Bővebb információ Baráth Hajnal Annánál (hajnal.anna84@gmail.com) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben Nádi Karolinánál (+381/24-816-790, karolina@vmmi.org) kapható.

A fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvénye.