2024. március 29., péntek

Te kit választanál?

Az óbecsei Koncz Antónióra is lehet szavazni az István, a király iskolába megy… című énekversenyen

Az István, a király című rockopera ősbemutatója óta több generáció is színpadra állt már ebben a műben – az István, a király iskolába megy… című programnak köszönhetően most egy újabb nemzedék is megtalálhatja a maguk kis Istvánját, kis Koppányát, kis Rékáját. Az ötezer magyarországi és határon túli magyar nyelvű általános iskola számára kiírt versenyben diákok adják elő a YouTube-ra feltöltött produkciójukban a rockopera egy-egy jelenetét. A legjobbnak bizonyuló iskolák és szólisták egy stadion méretű helyen fogják bemutatni a művet. A győztesek egyik díja lesz az is, hogy elutazhatnak Párizsba, és egy versailles-i kirándulás keretében megnézhetik a trianoni szerződés aláírásának helyszínét, de természetesen a disneylandi kirándulás sem marad el.

Az óbecsei Koncz Antónió István szerepére készülve első produkcióként a Távol vagy tőlem című dalt adta elő saját zongorakísérettel. Érdeklődésünkre elmondta: Károlyi Andrea, a Petőfi Sándor Általános Iskola zenetanárnőjének a biztatására és segítségével készült fel, de a szülei és mások is támogatták a gyakorlás során. A 13 éves fiú színpadra született: zongorázik, hegedül, énekel, táncol, otthonosan mozog mind a népzene, mind a popzene világában, emellett verset és prózát is szívesen mond.

A versenyprodukciókra a www.iskolasistvan.hu/szavazas oldalon lehet szavazni pontozással, Antónió esetében ehhez a szólisták kategóriájában István szerepét kell kiválasztani. Az első körös szavazás március 2-án kezdődött és 31-éig tart, és ebben a körben a három legjobb énekest választják ki szerepenként. Eredményt április elsején hirdetnek, majd a továbbjutott szólisták új videót készítenek, és május 4. és 14. között újabb szavazás következik. A produkciókat a zsűri és a közönség egyaránt értékeli, végső eredményt pedig május 15-én hirdetnek.

Szörényi Levente és Bródy János legendássá vált, napjainkra a magyarországi Nemzeti alaptanterv részét képező művének ősbemutatója 1983-ban volt. Az István, a király iskolába megy… program a centenáriumi trianoni megemlékezéssorozat része.