2024. április 18., csütörtök
ZOMBOR

Huszonnégy éves a Szerb Köztársaság Női Szövetsége

Az évfordulója alkalmából Dušanka Golubović polgármester, a megyei Városi Közgyűlés épületében fogadta az egyesület a képviselőit Jelica Polovinat, a helyi ág elnökét, illetve a szervezet első hölgyét, Jovana Zikićet.

A zombori szervezet alapító gyűlését, amely egyben a nemzeti szervezet alapító gyűlése is, 1996. február 28-án tartották meg, mindenekelőtt háborúellenes célokkal.
– A nők, akik csatlakoztak hozzánk, békés célokat szolgáltak. Munkákat hosszú ideig a háború áldozatainak, a sebesülteknek és betegeknek, valamint az otthonunkat és gyermekeinket védő hadsereg támogatásának szenteltük. A 24 éves munka után, elmondhatom, az első években mind a helyiek, mind pedig a köztársaság támogatta az egyesületet. A szervezet tagjai kitartóak, alázatosak és találékonyak – mondta el Jelica Polovina, aki egyben a szövetség alelnöke is.
– Az idők változnak, programunk körülbelül 10-12 pontból áll, túrákat, kiállításokat szervezünk. Támogatjuk a betegek és fogyatékossággal élő gyermekek kezelésére létrejött intézményeket. Igyekszünk az időseket, betegeket rendszeresen meglátogatni. Különféle rendezvényeket szervezünk, amelyek gazdagítják a 19 nemzetiségű társadalmunkat – tette hozzá Polovina.

Dušanka Golubović Zombor polgármestere elsősorban gratulált az évforduló alkalmából, másodsorban kiemelte, hogy munkája során mindig is szoros együttműködésben állt a szervezettel, még akkor is, amikor a pénzelési rendszerek megváltoztak.
– A társadalomban számos átalakulás történt, melyek kihatással voltak az egyesület munkájára is. Fontos megemlíteni, hogy minden nehézség ellenére a szervezet működik. Ez egy jó példa mindenkinek, harcolnunk kell az eredményekért – hangsúlyozta a polgármester.