2024. április 25., csütörtök

Šešelj könyvbemutatója ellen tiltakoznak

Minden bizonnyal Szabács polgármesterének példája nyomán Zomborban három egyesület, az AntifaSo, a Šamar és a YU Peace is közleményben tiltakozott Vojislav Šešelj Srebrenicában nem történt népirtás című könyvének bemutatója ellen.

Ilyesmi a közelmúltig nem történhetett meg a városban, a radikális pártvezér maga volt a félelem és rettegés megtestesítője. A vajdasági horvátokkal szembeni uszításait és gaztetteit a helyi lakosság képtelen elfelejteni, de igazán kiállni se ellene.

Az AtifaSO egyesület felveti, hogy a szerző nem egyéb sovén söpredéknél, aki évtizedek óta a csetnik mozgalom föltámasztásán, a délszláv népek egymás ellen uszításán ügyködik, hogy elterelje a figyelmet a szociális kérdésekről.
– Tett-e Šešelj valaha bármit is a szerbiai átlagember javára? Csak rombolt és harácsolt a bandájával, és most egy újabb bőrt kíván lehúzni a srebrenicai tragédiáról – veti fel az AntifaSO.

A Šamar Egyesület úgy tartja, hogy nem kaphatnak nyilvánosságot azok, akik erőszakot, nemzeti kizárólagosságot, a másként gondolkodók elhallgattatását népszerűsítik. Olyan politikusnak pedig, aki pályafutását uszítással és bujtogatással építette ki, semmi keresnivalója az ország kulturális térségében.
YU Peace Hálózat se lát egyebet Šešelj könyvbemutatójában, mint újabb uszítást, a sovinizmus parazsának szítását, Zombor szerinte nem lehet elítélt háborús bűnösök újbóli uszításainak szószéke. Legyünk emberek, tiszteljük az áldozatokat, építsük a békét! – üzenik a YU Peace Sombor aktivistái.

Szabácson egyébként Nebojša Zelenović polgármester megtiltotta, hogy a csetnik vajda ki tudja hányadik összeollózott könyvét a város művelődési központjában mutassák be.