2024. március 29., péntek

Kedvező hitelek a gazdáknak

A kishegyesi községben tartott bemutatót a Tartományi Fejlesztési Alap

Tegnap délelőtt a Tartományi Fejlesztési Alap munkatársai tartottak ismertető jellegű előadást a kishegyesi önkormányzat mezőgazdasági osztályának szervezésében. Az előadáson az alap kínálta kedvező hiteleket ismertették a helyi termelőkkel.

A fejlesztési alap munkatársai ismertetik kedvező hitelvonalaikat (Lakatos János felvétele)

A fejlesztési alap munkatársai ismertetik kedvező hitelvonalaikat (Lakatos János felvétele)

Dejan Slavojević, az alap marketingosztályának munkatársa arról számolt be lapunknak, hogy szolgáltatásaik népszerűsítése érdekében Vajdaság összes községében tartanak prezentációkat. Az a céljuk, hogy a lehető legtöbb termelőt informálják a kedvező hitellehetőségeikről.

Az alap által kínált lehetőségek kapcsán Slavojević elmondta, hogy a gazdasági bankoktól eltérően ők kedvező kamatú és lejárati idejű hiteleket kínálnak.

– Összesen 13 hitelvonalunk van, 7 a bejegyzett gazdaságok számára, 6 pedig jogi személyeknek. Kishegyes inkább mezőgazdasági jellegű község, ezért az itteni bemutatón inkább a mezőgazdászoknak szánt hitelvonalakra összpontosítottunk. A gazdaságoknak szánt hét hitel közül a legnépszerűbbek a termőföldek vásárlására irányulók. Emellett vannak olyan hosszú távú hiteleink is, amelyek teljes mértékben lefedik a mezőgazdasági termelést. Két hitelvonalunkat a tartományi titkárságokkal együttműködve valósítjuk meg, ők magukra vállalták a kamat- és a feldolgozási költségeket, a kedvezményezettnek ugyanannyit kell visszafizetnie, mint amennyit felvett. Az egyik hitelvonal a falusi turizmusra irányul, a másik pedig öntözőrendszerek kiépítésére. A hosszú távú hitelvonalaink futamideje hét év, ebből két év türelmi időszak, amikor csak a kamatot kell fizetni – közölte Slavojević.

A Tartományi Fejlesztési Alap arra is törekedett, hogy a hitelügyintézés a lehető legegyszerűbb legyen ügyfelei számára. Az összes egyeztetést el lehet intézni e-mailen, Viberen és telefonon keresztül, s csak a szerződés aláírására kell személyesen Újvidékre utaznia a kedvezményezettnek – számolt be az alap munkatársa, majd arról is szólt, hogy ha valaki idő előtt visszafizeti a hitelt, akkor nem kell a teljes időszakra vonatkozóan kifizetni a kamatot, csak a visszafizetés időpontjáig. Egy másik nagy előny, hogy a termelők sok esetben tartományi támogatásból tudják megtéríteni a hitelhátralékukat – tudtuk meg Slavojevićtől.

Tavaszi fásítás

A kishegyesi helyi közösség öt éve rendszeresen megszervezi a tavaszi akcióját, mellyel hozzájárul a háztájékok fásításához. A polgárok március 6-áig, péntekig igényelhetnek facsemetéket – egy lakóházhoz legfeljebb háromat –, és azokat a ház elé kell kiültetniük. Személyesen a helyi közösségben, vagy a 024/4730-020 telefonszámon jelezhetik igényüket. Afacsemetéket a helyi közösség saját forrásaiból biztosítja.