2024. április 25., csütörtök

Budapesten gyűjtenek a törökbecsei turulért

A törökbecsei turulmadaras Szabadság-szobor helyreállításának támogatására szervez vasárnap jótékonysági estet a Magyar Csodaszarvas Egyesület. A programban fellép az Esti Kornél zenekar, a Magyarkanizsai Udvari Színház társulata, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas énekművész, Petrás Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes, iparművész, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész és Török Tilla adai származású előadóművész, a műsorvezető Csúri Ákos író lesz. A rendezvény szünetében árverésen Petrás Mária iparművész által felajánlott értékes műtárgyakra lehet majd licitálni. A Duna Palotában 17 órakor kezdődő esemény fővédnöke prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Az 1903-ban – a magyar szabadságharc emlékére Torontál vármegyében elsőként – felállított Szabadság emlékoszlopot az 1918-ban bevonuló szerb csapatok ledöntötték, a tetején díszelgő turulszobrot a Tiszába dobták, amely a kutatások szerint jelenleg is ott nyugszik. Az emlékoszlop mívesen faragott mészkőelemei 99 évvel később előkerültek, de a szobor kiemeléséhez és az emlékoszlop újbóli felállításához szélesebb nemzeti összefogásra van szükség – a vasárnapi jótékonysági esttel is a munkálatok megkezdéséhez szeretnének adományokat gyűjteni a szervezők.

A tervek szerint az emlékoszlop felállítására 2020. június 4-én, a trianoni diktátum 100. évfordulóján kerülne sor Törökbecsén.