2024. március 19., kedd

A határok nem állíthatják meg a járványt

Prágában tegnap – Varsó kezdeményezésére – rendkívüli visegrádi kormányfői csúcstalálkozót tartottak, melynek a központi témája a a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdések voltak. A kormányfők ezenkívül másik két aktuális kérdésben is eszmét cseréltek: megvitatták a migrációval kapcsolatos törökországi helyzetet, valamint az Európai Unió új hétéves költségvetésével kapcsolatos problémákat, amelyek mint ismert, megosztották az Unió országait.

Közös sajtótájékoztató a tárgyalást követően (Fotó: MTI)

Közös sajtótájékoztató a tárgyalást követően (Fotó: MTI)

A visegrádi országok közül a tegnapi nappal bezárólag Csehországban öt, Lengyelországban pedig egy koronavírusos megbetegedést tartottak nyilván. Magyarországon és Szlovákiában egyelőre nem jelent meg a vírus.

„Szorosabb lesz a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos együttműködés a visegrádi országok között” – közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök a rendkívüli prágai kormányfői találkozó után tartott sajtóértekezleten.

„Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői az információcsere mellett megegyeztek abban is, hogy szükség esetén készek konkrét segítséget is nyújtani egymásnak, például a védőeszközök beszerzésében” – mondta Babiš.

„Megállapítottuk, hogy pánikra nincs ok, de elővigyázatosnak kell lennünk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését” – szögezte le Babiš. Elmondta: a közeljövőben találkoznak a visegrádi egészségügyi miniszterek, hogy megbeszéljék a konkrét kérdéseket.

„A visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is”– állapította meg Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

A magyar kormányfő kiemelte: jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba. Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik – tette hozzá.

Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni.

A mostani találkozón áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, és összehangolták a kormányok tevékenységét. Elmondta: a kormányfők két veszélyt, egy népegészségügyit és egy gazdaságit állapítottak meg.

„Most a népegészségügyi veszéllyel foglalkoztunk, mert az ember fontosabb, mint a gazdaság és a pénz” – jelentette ki a miniszterelnök.

Elmondta visegrádi kollégáinak, hogy miként áll a helyzet, milyen lépéseket tettek Magyarországon – tájékoztatott a miniszterelnök.

„Van egy nemzetközileg akkreditált laborunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük” – tudatta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a prágai sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Orbán Viktor a prágai sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

A kormányfő közölte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint mi a magyarok.

„Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság, mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e” – fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, ebből sokat fogunk tanulni, és ha kell, támaszkodni is fogunk a segítségükre.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint az első lengyelországi koronavírusos eset kezelése megmutatta, hogy a hatóságok intézkedései hatékonyak.

„A határok nem tudják megállítani a járványt. Szükségesnek tartjuk a nemzetközi együttműködést, ezért kezdeményeztük a visegrádi találkozót” – mondta Morawiecki.

Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a járványnak minél kisebb hatása legyen a gazdaságra – tette hozzá.

Peter Pellegrini ügyvezető szlovák miniszterelnök kijelentette: bár Szlovákiában még nem jelent meg a koronavírus, tudják, ez csak idő kérdése, ezért a hatóságok terveket dolgoztak ki a probléma kezelésére.

A találkozó két másik témáját a török–görög határon kialakult feszültség, valamint az Európai Unió következő költségvetési időszakának problémái alkották. A kormányfők egybehangzóan hangsúlyozták a külső schengeni határok védelmének szükségességét. A cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő megismételte, hogy készek továbbra is minden segítséget megadni a határvédelemhez a migrációs nyomás alá kerülő országoknak.

„Nagyra értékeljük Görögország igyekezetét a külső határok védelmében. Készek vagyunk segítséget nyújtani, ebben egyetértés van köztük” – jelentette ki Babiš.

Peter Pellegrini azt is elmondta, hogy Szlovákia álláspontja változatlan a kvótaügyben.
„Szolidárisak vagyunk, de továbbra is kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy mi akarjuk meghatározni, ki települhet le országunkban” – szögezte le.

Az Európai Unió következő költségvetésével kapcsolatban a négy visegrádi ország megerősítette eddigi álláspontját, miszerint nem tudják elfogadni a kohéziós alapok, a támogatások mértékének csökkentését.

Európai megközelítéssé vált a magyar álláspont

„Általános európai megközelítéssé vált az illegális bevándorlással szembeni magyar álláspont, de ha nem folytatják keményen, nagy baj lesz” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Prágában, a visegrádi országok kormányfői csúcstalálkozóján az arra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva, hogy a migránsok feltartóztatását a görög–török határon történeteket ma már nem kritizálják az uniós országok.

„Magyarországon 2015-ben építettük meg a kerítést és hirdettük meg azt a muszlimbevándorlás-ellenes politikát, amelyet azóta az egész európai közösség ismer és amelyet sikeresnek is tartok” – jelentette ki a magyar kormányfő.

„Akkor még más szelek fújdogáltak Európában, bennünket magyarokat is inzultáltak éppen eléggé azért, mert megvédtük a határainkat” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint két dolgot nem csinálunk, nem panaszkodunk és nem magyarázkodunk.

„Tesszük a dolgunkat, és abban hiszünk, hogy a munkánk az majd beszél helyettünk is” – közölte. Hozzátette: ez igaz a migrációra is.

Orbán Viktor hangoztatta: azt tanácsolja mindenkinek, hogy tegyék azt, amit Magyarország már 2015-ben tett.

Kiemelte: még ha sikeres is lesz Görögország kísérlete a migránsok feltartóztatására, nem szabad elfeledkezni arról a 130 ezer emberről, akik már északra van a görög határtól, és be akar jutni Európába.

Miután Görögország őket már átengedte, a Görögország utáni határokon kell megállítani őket. Ezért nem szabad elfeledkezni a Macedóniának és Szerbiának nyújtandó segítségről, mert meg kell próbálni minél délebbre megállítani ezt a tömeget – mondta a miniszterelnök.

„Ha ez nem sikerül, akkor, mint 2015-ben, végső mentsvárnak ott lesznek a magyarok, a szerb–magyar határon meg fogjuk őket állítani” – tette hozzá Orbán Viktor. (MTI)