2024. március 29., péntek

Háromszor drágább a szántóföld Vajdaságban, mint az ország déli és keleti részein

A statisztikai kimutatások és a mezőgazdasági szakemberek tapasztalata egyaránt bizonyítják, hogy háromszor drágábbak a vajdasági szántóföldek az ország déli részein található földek áránál.

Újvidék, Szenttamás, Óbecse vagy Verbász községekben például 9-10 ezer euróba kerül a termőföld hektárja, ami háromszorosa a keleti-, vagy dél-szerbiainak. A Blic jelentése szerint Belgrád környékén átlagosan 5000 euróba kerül egy hektár termőföld, a šumadijai részen és Nyugat-Szerbiában beérik a 4000 euróval, Dél- és Kelet-Szerbiában pedig átlagosan 3,5 ezer eurót kell kiválasztani ugyanekkora földterületért. 

Az ország déli és délkeleti részén a szántóföld minősége vegyesnek mondható, a lakosság pedig olyannyira megfogyatkozott, hogy vevő is mind kevesebb akad. Vajdaságban viszont kiváló a termőföld minősége, emellett jó az infrastruktúra, s mindez befolyásolja az áralakulást – nyilatkozta Marko Jović agronómus a Blicnek.

A legkevesebb parlagon hagyott föld Vajdaságban van, az össz földterület kb. 4 százaléka marad megműveletlen, míg az ország keleti és déli részeiben akár a 20 százalékot is.