2024. április 20., szombat

Őrzik a lángot

Tizenöt éves a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládosok Egyesülete

A Tisza menti testvérszervezetek mintájára, magyarországi tapasztalatok átadását követően az idén tizenöt éve jegyezték be a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládosok Egyesületét.

Az Életfa Nagycsaládosok Egyesületének egyik korábbi rendezvényén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az Életfa Nagycsaládosok Egyesületének egyik korábbi rendezvényén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A szervezet a közelmúltban közgyűlés keretében felelevenítette a múlt évi tevékenységet, és pontosította az ez évi terveit. A rendezvényen jelen volt Krizsán Vilmos is, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke, aki további támogatásáról biztosította az egyesületet, illetve felhívta a figyelmet az éppen aktuális Kárpát-medencei támogatási forrásokra. Fodor Zoltántól, a szervezet első és jelenlegi elnökétől megtudtuk, hogy eredetileg azért egyesültek, hogy segítsék egymást a több gyermeket nevelő szülők.

– A szintén nagycsaládos Gellér Tiborral beszélgetve vetődött fel a téma, hogy kezdeményezzük egy szervezet alapítását, majd felvettük a kapcsolatot Krizsán Vilmossal, aki jelenleg is a VANCSESZ elnöke, majd a református egyház gyülekezeti termében megejtettük az alakuló gyűlésünket több pacséri család részvételével. Ezt követően hamarosan 106 bácskossuthfalvi és pacséri család gyarapította a tagságunkat, majd bizonyos idő után önállósult a két falu nagycsaládos egyesülete – kezdte mesélni Fodor Zoltán, aki elárulta azt is, hogy az elmúlt 15 év alatt voltak aktívabb időszakai is a szervezetnek, mint ahogy mélypontokat is megélt. Egy nagy családban minden támogatás jól jön, ugyanakkor sokak elképzelésével ellentétben az ilyen jellegű szervezet anyagi támogatást nem tud nyújtani.

– Múlt évben 36 család, és a programjaink lebonyolításában szeretettel részt vállaló magánszemély tagosodott be hozzánk. Ez alatt a 15 év alatt főleg a tagságunk változott, és persze bennünket is érint a vidékünket sújtó elvándorlás. Ugyanakkor voltak, akik nem találták meg a számításukat, ezért lemorzsolódtak, többen kiöregedtek. Jelenleg a szervezetünk lelkét azok a fiatal és aktív anyukák, illetve az Életfát támogató falubeli örökifjú nagymamák adják, akik fontosnak érzik gyermekeiknek, unokáiknak, a falunk reménységeinek tartalmas és közösségi élményt nyújtó programokat szervezni. Ezeknek a rendezvényeknek az a nem titkolt „háttér” üzenete, hogy a családban teljesedhet ki az ember, és hogy csak az általuk nyújtott biztonságos háttérben nőhet fel egészséges közegben a gyermek. Valljuk, hogy a klasszikus családmodell az, ami örök érvényű! – hangsúlyozta az elnök, aki a problémák ellenére bizakodó.

– Azt tapasztaljuk, hogy évről évre több gyermeket szólítunk meg a programjainkkal, és nem csak a tagságunkat tudjuk megmozgatni. Múlt évben várakozásainkon felül sikerült a Mézédes délután elnevezésű rendezvényünk, aminek a rajzpályázata egyre népszerűbb. Mikulásváró ünnepségünket egy bábszínházi előadással tudtuk tartalmasabbá tenni. Most legutóbb pedig a farsang jegyében zajlott egy rendkívül népes maskarás muri, amire legalább 80 gyermek öltött jelmezt. Emellett rendszeresen részt veszünk falunk szüreti ünnepségén, ahol fánkot sütnek aktív tagjaink – hallhattuk. Fodor Zoltán elárulta azt is, hogy a szervezet programjainak megvalósítását legnagyobb mértékben a Bethlen Gábor Alap támogatja, mindig számíthatnak a bácskossuthfalvi helyi közösségre, illetve az utóbbi időben a REKI Civil Szervezet támogatásában is részesültek, mint ahogy Topolya község, és a tartományi titkárság pályázatain is sikerrel szerepeltek. Továbbá vannak olyan, a faluból elszármazott, de helyi egyének és vállalatok is, amelyek sokadszorra járulnak hozzá egy-egy rendezvény, vagy Mikulás-csomag meglepetéséhez.

– A jövőbeli terveink közé tartozik, hogy méltó módon tudjuk megünnepelni a szervezetünk 15 éves jubileumát. Emellett pedig az egyik népszerűbb programunk is közeledik, a húsvéti tojásfestés, és a csokinyuszi-vadászat – ismertette Fodor Zoltán és hangsúlyozta, hogy továbbra is szeretettel várják azon falubeli, illetve pacséri családokat is, akik szeretnének valamilyen módon részesülni az Életfa Nagycsaládosok Egyesületének közösségi élményéből.