2024. április 19., péntek

Új parkolók és játszóterek épülnek Temerinben

Nem mostani jelenség a parkolóhelyek hiánya a központban. Ez magyarázható azzal a régebbről eredő szokással is, hogy szeretünk minél közelebb megállni a központban lévő üzletekhez, közhivatalokhoz. Másrészt, egyre többen vannak azok, többségében az üzlettulajdonosok és a tömbházak lakói, akiknek éves parkolójegyük van. Ők foglalják le egész napra, sőt éjszakákra is a parkolóhelyeket.

Hegyén-hátán a várakozó és parkoló autók az egészségház és az óvoda környékén (Góbor Béla felvétele)

Hegyén-hátán a várakozó és parkoló autók az egészségház és az óvoda környékén (Góbor Béla felvétele)

A másik „szűk garat” az egészségház, az óvoda és az iskolák környéke a Népfront utcában. Van ugyan kiépített parkoló, amely az egészségházba gépkocsival érkező betegek várakozóhelye, de az a nap minden szakában szűknek bizonyul. Különösen az óvoda előtt nagy a forgalom, amikor a szülők hozzák-viszik a gyerekeket. Mindennapos az út szélén várakozó gépkocsik látványa, amelyek akadályozzák a forgalmat.

Úgy tűnik, hogy a helyzeten bizonyos mértékben javítani fog az óvoda előtti új parkolók megépítése a Népfront utcában. Ugyanis folyamatban van a közbeszerzési eljárás a parkolók kijelölésére és megépítésére. A számítások szerint az óvoda előtt 24-25 gépkocsi parkolására lesz hely. Az építést az utak és járdák karbantartására szánt költségvetési forrásokból finanszírozzák. Új parkoló épül Staro Đurđevón az iskola előtt a Rade Končar utcában, valamint Járekon ugyancsak az iskola előtt, a Mladen Stojanović utcában.

Siralmas állapotban vannak a játszóterek is nemcsak Temerinben, hanem Járekon és Szőregen is. A legtöbb esetben a játszótéri alkalmatosságokat az idő rongálta meg, másokat a felelőtlen egyének. Nem is olyan régen a központban a nyugdíjasok voltak kénytelenek egy erős gerendát az állványzatra felszerelni annak érdekében, hogy a gyerekek hintázni tudjanak. Egy másik helyen nem sokkal a felszerelést követően idősebb fiatalok rongálták meg, használatra veszélyessé tették a játszószereket.

Az önkormányzat meghirdette a kis értékű közbeszerzési eljárást öt új játszótér felszerelésére. Egyet-egyet Járekon és Staro Đurđevón, hármat pedig Temerinben. A három közül egy játszóteret a központban, egyet a kendergyári lakótelepen és egyet a Telepen, az úgynevezett 18-as lakótelepen hoznak létre.