2024. április 19., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Térképen a koronavírus

Térkép készült az új koronavírus terjedéséről, amely majdnem valós időben mutatja, hova jutott már el, és hány embert fertőzött meg a Vuhan városából indult kórokozó.

Az oldalon országokra lebontva látható a fertőzöttség helyzete, és az is, hol és hányan kapták el a betegséget. A térkép az elhunytak számát is nyomon követi. A Johns Hopkins Egyetem által készített térkép (shorturl.at/muyAC) hivatalos adatokból táplálkozik, melyek forrása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai járványügyi központ (CDC).

A koronavírus inkubációs periódusa (vagyis a kialakulási ideje) 10–14 nap. A betegek ez idő alatt másoknak is átadhatják a betegséget, mielőtt olyan tüneteket mutatnának, amelyek orvosi kezelést igényelnek. Koronavírusos esetek mostanra a világ számos országában megjelentek, köztük Ausztráliában, Európában és az Egyesült Államokban is. A legtöbb esetet Kínából jelentették.

***

Elég érdekes ötletet vetett fel az egyik amerikai utazási iroda munkatársa, aki szerint bizonyos lokációkra, a róla szóló világslágerek hatására is megnövekedhet a turisták utazási kedve, s a városokról, földrajzi helyekről szóló dalok alapján el is készített egy interaktív térképet (www.celebritycruises.co.uk/music-mapped ). A térképen lényegében olyan lokációk találhatók, amelyeket valamelyik slágerben is megemlítettek. Az oldal egyedüli fogyatékossága, hogy a top listás szerzemények egytől-egyig angol nyelvűek. Érdekes megemlíteni, hogy amíg a térkép alapján Belgrád mindössze egy (Billy Bragg: Sexuality), Budapest pedig két dalban (George Ezra: Budapest, Billy Joel: We didn't Start the Fire), addig Bécs 5 slágerben is meg van említve. Az abszolút rekorder London, amely több mint száz pop, rock vagy metálslágerben szerepel.

***

Annak ellenére, hogy a komoly könnyűzenei szaklapok fénye az internet elterjedésével némileg megkopott, egy énekes, együttes életében a mai napig nagyon fontos, hogy felkerüljön a top listákra, illetve ezeken mind jobb pozíciót szerezzen. A top listák közül is leglényegesebb az angol top lista. A Official Charts portálon (www.officialcharts.com) is ezt követhetjük hétről-hétre, s ami a legszebb, a listán lévő szerzeményekbe bele is hallgathatunk. Ugyanakkor az archívumban a hónapokkal ezelőtti listákra is ráleshetünk, de a legújabb könnyűzenével kapcsolatos híreket is elolvashatjuk.

***

Gyermekkorunk kedvenc játéka volt a homokvarázs. Más néven a homokszóró, amivel szebbnél-szebb rajzokat készíthettünk. A német Sandspiel Club (www.sandspiel.club) oldalon számítógépünk képernyője változik át a játék táblájává, és az egerünk, valamint a programban található minták segítségével készíthetünk érdekesebbnél-érdekesebb képeket.

***

Sam Mendes 1917 című háborús alkotása forgatási kulisszatitkaiba leshetünkbe a www.intothetrenches.1917.movie internetes oldalon, mégpedig úgy, hogy a honlap szerkesztői egy, a filmhez kialakított mérföld hosszúságú lövészárkot szkenneltek be, és egerünk segítségével mozoghatunk ebben. Az árokban időnként kisfilmekre kattintva tudhatunk meg érdekességeket a filmről és a forgatásáról.