2022. május 19., csütörtök
NEMZETI RÉGIÓK POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS

A XXI. század lehetősége

Szili: A nemzetiségi kisebbségek ügye nem belügy, nem magyar ügy, hanem európai uniós ügy

A civil közösségek, valamint a nemzet mint közösség fontosságát hangsúlyozta a határon túli autonómiaügyek egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott kedden a kecskeméti megyeházán, a városi civil fórumon. Szili Katalin közölte, a XXI. századi együttműködésre kell törekedni az Európai Unión belül a nemzeti régiókban.

Szili Katalin (Fotó: Tóth Péter)
Szili Katalin (Fotó: Tóth Péter)

A miniszterelnöki megbízott a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódóan a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezésről beszélt, illetve a támogatására kérte a jelenlévőket.

Szili Katalin szerint a XXI. század a magyaroknak lehetőséget ad a nemzeti szolidaritás, a közösséghez tartozás megélésére. Úgy vélekedett: A XXI. századi együttműködésre kell törekedni a nemzeti régiókban, és olyan együttműködést kell teremteni, amely megmutatja, hogyan lehet a közösségeket megtartani és az identitásukat megőrizni Európában. Hozzátette: ezen célok elérésében fontos szerepet tölthetnek be a közjó szolgálatában álló civil szervezetek is.

Szili Katalin szólt arról a mintegy ötvenmillió emberről, akit nemzeti kisebbségként tartanak számon Európában. Közölte, ők a saját szülőföldjükön szeretnék megőrizni az identitásukat, kultúrájukat és használni saját nyelvüket, ám az Uniónak – úgy tűnik – nem annyira fontosak, mint az afrikai származású emberek alapvető jogai.

A nemzetiségi kisebbségek ügye nem belügy, nem magyar ügy, hanem európai uniós ügy – hangoztatta a politikus.

Aláírásra buzdít a KDNP is

A Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezés támogatását kérte a Kereszténydemokrata Néppárt nevében Szászfalvi László országgyűlési képviselő kedden Budapesten.

A kezdeményezés keretében egymillió aláírásnak kell összegyűlnie az Unió hét tagállamából arányosítva. Jelenleg 150 ezer felett van az aláírások száma, Magyarországon azonban mintegy 600 ezer aláírásra lenne szükség a kezdeményezés sikeréhez – fűzte hozzá.

Talán szimbolikusnak is tekinthető, hogy éppen 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében zajlik az aláírásgyűjtés – tette hozzá.

Szászfalvi László egyúttal arra kért mindenkit, szánjon egy percet a kezdeményezés támogatására, amely a nemzetiregiok.eu oldalon érhető el. (MTI)