2024. március 29., péntek

Ankara aljas módon felrúgta az alkut

Erdoğan az emberek életével játszadozva zsarolja az EU-t – Von der Leyen: Brüsszel minden támogatást megad Görögországnak

Az Európai Unió minden szükséges támogatást megad Görögországnak a migrációs válság kezeléséhez. Csalódottak lesznek azok, akik éket próbálnak verni a közösség tagjai közé – jelentette ki tegnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a görög–török határnál tartott sajtótájékoztatóján, közölve azt is, hogy Athén a helyzetre való tekintettel akár 700 millió eurónyi támogatásban is részesülhet, az EU part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) pedig hét további hajót, két helikoptert, egy repülőgépet, illetve száz újabb határőrt vezényel a helyszínre.

Az EB-küldöttség és a görög kormányfő Oresztiada határvárosnál ismerkedett meg a terepen kialakult helyzettel (Fotó: AP via Beta)

Az EB-küldöttség és a görög kormányfő Oresztiada határvárosnál ismerkedett meg a terepen kialakult helyzettel (Fotó: AP via Beta)

Ursula von der Leyen ugyanakkor rámutatott, hogy Törökország nem ellenség, mindazonáltal a bevándorlókat nem szabadna eszközként felhasználni céljai elérésére. Hozzátette, rendkívül sajnálja azokat az embereket, akiket hamis ígéretekkel ebbe a kétségbeejtő helyzetbe juttattak.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő a Törökországgal határos Evrosz megye székhelyén fogadta von der Leyent, valamint Charles Michelt, az Európai Tanács, illetve David Sassolit, az Európai Parlament elnökét. Micotákisz kijelentette, Törökország mindenki számára nyilvánvaló módon megsértette a 2016-ban kötött megállapodást azzal, hogy módszeresen menekültek ezreinek segített eljutni a görög határhoz. „Arcátlan, hogy az emberek szenvedésével visszélve, azt önös geopolitikai céljai népszerűsítésére használva igyekszik szőnyeg alá söpörni a szíriai szörnyűségeket” – mondta a görög kormányfő Erdoğanra utalva, és ismételten nyomatékosította: „Senki nem juthat át a határon. Görögországot nem lehet zsarolni. Az ország határai Európa határai”.

Micotákisz arról is  beszámolt, hogy a görög hatóságok az utóbbi napokban mintegy 24 ezer tiltott határátlépési kísérletet hiúsítottak meg, és több tucat embert vettek őrizetbe. Egyben reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi válság ébresztőként fog szolgálni Európa számára a felelősségvállalás szükségességét illetően.

Charles Michel az EU és Törökország közötti migrációs egyezmény tiszteletben tartására szólította fel Ankarát, és egyebek mellett hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja az EU külső határainak védelmét.

Kurz: Erdoğan „emberhez méltatlan módon” visszaél a menekültek helyzetével

Recep Tayyip Erdoğan török elnök viselkedése támadás az EU és Görögország ellen – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap, azt követően, hogy munkamegbeszélést folytatott Werner Kogler zöldpárti alkancellárral és Karl Nehammer belügyminiszterrel.

A kancellár szerint a török hatóságok az embereket hamis ígéretekkel félrevezetve autóbuszokon szállították a török–görög határhoz, hogy ily módon zsarolják az EU-t. „Ankara a felelős az Idlíbben kialakult helyzetért, továbbá a görög határnál kialakult helyzetért, mivel szándékosan visszaéltek emberek helyzetével, arra ösztönözve őket, hogy keljenek útra az EU irányába. Ez nem más, mint emberek szenvedésével való játszadozás, az Európai Unió megzsarolása” – mondta Kurz, hangsúlyozva: ha engedünk a török nyomásnak, a belső határok nélküli Európa hamarosan már csak történelem lesz.    

Werner Kogler a török elnök rosszindulatú provokációjáról beszélt. Az alkancellár, aki egyben a Zöldek elnöke közölte; személyes véleménye, hogy Ausztriának be kellene fogadnia a nőket és a gyermekeket. A kormánytagok egyetértettek abban, hogy nem szabad engedni a zsarolásnak. A török elnök „emberhez méltatlan módon” visszaél a menekültek helyzetével. Azok ugyanakkor, akiket a határhoz szállítottak, már régóta Törökországban tartózkodtak, és nem a közelmúltban érkeztek a szíriai háborús régióból.

A Frontex teljes mértékben támogatja Görögországot

A Frontex az európai szolidaritás szellemében teljes mértékben támogatja Görögországot az EU külső határának számító, Törökországgal közös határszakaszán jelentkező rendkívüli helyzet kezelésében – közölte tegnap az uniós ügynökség igazgatótanácsának rendkívüli ülését követően.

A Frontex bejelentette, válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra Athén kérése alapján gyorsreagálású határmenti beavatkozást végez és készen áll arra, hogy Görögországnak nyújtott támogatását kiterjessze mandátumán belül más operatív területekre, vagy más típusú segítségnyújtásra is.