2024. április 20., szombat

Feljelentés Boško Obradović ellen

Aleksandar Vučić az országhatárok megvédéséről biztosította a közvéleményt

A védelmi minisztérium a felhívás az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásra bűncselekmény, az alkotmányos rend elleni támadás bűncselekményével összefüggésben történő elkövetésének gyanújával tett bűnvádi feljelentést Boško Obradović, a Dveri elnöke ellen.

Obradović egy nappal korábban a Szerbiai Képviselőházban tartott sajtótájékoztatóján felszólította a katonaságot és a rendőrséget, hogy vegyék át a hatalmat Aleksandar Vučić államfőtől és kezdjék meg az országhatárok érdemi védelmét. A Dveri első embere szerint az államfő, Angela Merkel és a Soros család utasítására engedi be az országba a migránsokat.

Obradović médiaszereplését elsőként Aleksandar Vulin védelmi miniszter ítélte el, arról biztosítván a közvéleményt, hogy a Szerbiai Katonaság kiáll főparancsnoka mellett, és az állam alkotmányos rendjének a védelméért száll síkra. Vulin már akkor megállapította, a kijelentettek fényében Obradović vagy az ügyészség, vagy a pszichiáterek hatáskörébe tartozik.

Aleksandar Vučić egyetért azzal, hogy Obradović kijelentése az államcsíny iskolapéldája. Mint azt mai sajtótájékoztatóján hozzátette, az államcsíny, illetve az elkövetésére való felhívás törvényellenes.

– Mindennek ellenére nem hiszem, hogy a jelentéktelen emberekre figyelmet kell fordítani. Csak azért említettem meg az esetet, mert a felelőtlenség példája és veszélyes a demokráciára, valamint a stabilitásra nézve. Nem félek tőlük. Velük ellenben én nem birtoklok lakásokat a nyugati világ nagyvárosaiban, én Szerbiában élek. Az pedig, hogy meddig leszek az élők sorában, kicsit tőlem, kicsit pedig Istentől függ, de biztosan nem Đilastól vagy másoktól – fogalmazott Vučić.

Magával a migránsválsággal kapcsolatban az államfő közölte, hogy a szerbiai hatóságok szükség esetén képesek lesznek megvédeni az országot. Szavai szerint fontos, hogy miként reagál az Európai Unió az előállt helyzetre, ám a szükséges intézkedések megtételével Szerbia biztosan nem vár az EU engedélyére. Szerbia igyekszik egyensúlyt teremteni az emberségesség, valamint a szolidaritás alapelvei és a szerbiai polgárok érdekvédelme között – húzta alá Vučić, aki károsnak tartja, hogy egyesek a migránsokat próbálják minden erőszak és gonoszság elkövetőjeként feltüntetni. A szerbek számlájára ezerszer több incidens írható – nyomatékosította az államfő.