2024. április 16., kedd

Továbbtanulási útmutató

Oktatási vásár Újvidéken – Az érintett diákoknak, szülőknek 80 oktatási intézmény mutatkozik be

Az Újvidéki Vásár Master központjában szerdán megnyitásra került a 15. Putokazi vagyis Útmutatók elnevezésű oktatási vásár, egy nappal korábban pedig a könyvvásár is. A két napos oktatási vásáron mintegy 80 intézmény képviselteti magát és több mint 500 oktatási profilt mutatnak be, amellyel elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára szeretnének segíteni a rájuk váró fontos döntés meghozatalában. A szomszédos államok, valamint Oroszország és Kanada hasonló intézményei is képviseltetik magukat. A kiállítók között az Újvidéki Egyetem három tudományos intézete, valamint a városban és az országban működő összes közép- és felsőfokú állami oktatási intézmény is részt vesz.

Zoran Milošević (Fotó: Fúró Dénes)

Zoran Milošević (Fotó: Fúró Dénes)

A Vásár Kupa bajnokságot ma rendezik meg, amely során a középiskolások kosárlabdában mérhetik össze tudásukat, és az egyik legattraktívabb eseménynek ígérkezik. Hasonlóan érdekesnek számít az Illúziók Múzeumának standját meglátogatni, ahol érzékelési és oktató jellegű kísérleteket végezhetnek el az érdeklődők.

Az ünnepélyes megnyitón többek között felszólalt dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt évhez képest az idén nagyobb érdeklődés mutatkozik a felsőoktatási intézmények iránt.

– Ez a vásár nemcsak az emberek, hanem az elképzelések találkozására is lehetőséget ad. A kiállítás nemzetközi jellege mindinkább erősíti és elősegíti a régió országai mellett a tengerentúli államokkal való együttműködést is. Ez a diákjaink számára további fejlődési lehetőséget nyújt. Emellett nagy fontossággal bír a felsőoktatás és a tudományos kutatási terület digitalizációjának, valamint a tudomány és az ipar összekapcsolásának támogatása – mondta Milošević.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár kiemelte, hogy az idén már mondhatni hagyományosan gyűlnek egybe az ország oktatási intézményei, amelyek mind színvonalas oktatást biztosítanak a leendő diákok számára.

Nyilas Mihály (Fotó: Fúró Dénes)

Nyilas Mihály (Fotó: Fúró Dénes)

– Ezúttal is magas szinten szerveztük meg ezt a kiállítás, amelyen a pályaválasztás előtt álló diákokkal megismertethetjük, hogy pontosan mit is nyújtanak az oktatási intézményeink. Nem csupán nekik, hanem a szüleiknek és tanáraiknak is megmutatjuk ezen a vásáron, hogy milyen utak léteznek az oktatási rendszerünkben és melyik a helyes út, amely számukra a legideálisabb lehet – jelentette ki Nyilas.

Hozzátette, hogy a titkárság az idén 3 millió dináros támogatást nyújtott 73 tartományi középiskola számára. Reményeink szerint a mostani vásárt mintegy 6 ezer tanuló fogja majd meglátogatni, erre pedig autóbuszokat biztosítottak a diákok számára, ezáltal hozzájárulnak a vásár minél nagyobb látogatottságához.

Tehetséges egyetemisták a megnyitón (Fotó: Fúró Dénes)

Tehetséges egyetemisták a megnyitón (Fotó: Fúró Dénes)

Dušan Grujić, Vladimir Jež és Tatjana Bodvai a Természettudományi Kar hallgatói – akik az idei stuttgarti Kulináris olimpián bronzérmet szereztek –, valamint Tadija Šebez és Vukašin Đurović – akik előkelő nemzetközi szintű elismerésben részesültek a tudomány, az informatika és a matematika terén – nyitották meg szimbolikusan az oktatási vásárt.

A könyvvásár és az Art Expo művészeti kiállítás március 9-ig mindennap 10 és 19 óra között tart nyitva, kivéve szombaton, amikor 20 óráig lesz látogatható az esemény. A belépés minden érdeklődő számára díjtalan.