2024. április 24., szerda

Bronzérem a Szakácsolimpián

A Természettudományi Kar csapata kiemelkedően szerepelt a nemzetközi versenyen

Az idén február 14-e és 19-e között Stuttgartban tartották meg a 25. Nemzetközi Konyhaművészeti Kiállítás (IKA) elnevezésű versenyt. A Szakácsolimpia a legnagyobb nemzetközi szakácsművészeti kiállítás, amelyet most először tartották meg Stuttgartban, az Intergastra gasztronómiai szakrendezvény keretén belül. Az Intergastra egy kétévente megrendezendő szakkiállítás. A többnapos szakmai program mintegy 100 ezer profi látogatót vonzott több mint 70 országból. A kiállításon most először volt szakácsolimpia. A szervezők az olimpiai mottó jegyében tartották meg a versenyt. A rangos megmérettetésre a világ minden tájáról érkeztek versenyzők, csaknem 2500 szakács és cukrász mérte össze tudását. A versenyen nemzeti és regionális csapatok mellett egyéni versenyzők is megcsillanthatták szakértelmüket. A csoportok sorába az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Kara Gasztronómia Tanszékének hallgatói is beálltak, akik a rangos szakácsbajnokságról bronzéremmel tértek haza. A versenyzőket dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és kutatási titkár látta vendégül a kormány épületében.

A versenyzőket dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és kutatási titkár látta vendégül (Ádám Jennifer felvétele)

A versenyzőket dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és kutatási titkár látta vendégül (Ádám Jennifer felvétele)

Szerbia Kulináris Szövetsége (KFS) szakmai egyesületének tagsága az idén először nevezte be nemzeti junior csapatát az IKÁ-ra. Az egyesület fő célja a gasztronómia mint szakma fejlesztése az országban és a régióban.
– Az egyetemen folytatott intenzív felkészülés 6 hónapig tartott, főként Maja Banjac asszisztens és Goran Radivojević professzor foglalkozott velünk. Csapatunk a Nemzet Étterme kategóriában ért el helyezést, ahol előételt, főételt és desszert készítettünk 60 fő számára. Előételnek tenger gyümölcseit szolgáltunk fel, a főétel kacsa volt, a végén pedig egy körtés desszertet tálaltunk fel – ecsetelte Dušan Grujić, a csapat egyik tagja. Hozzátette, a szakmai zsűri elsősorban a csapatmunkát, a fegyelmet, a professzionalizmust, a pontosságot és a kreativitást értékelte. Ezenkívül figyelembe vették a modern technikák és felszerelések alkalmazását, a higiéniát és a munkahelyi biztonságot, az ételek tálalását és természetesen az ízvilágot is.

A fiatal csapatot az egyetemi professzorok mellett a tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkárság is támogatta.