2024. április 19., péntek

Fokozott rendőri jelenlét Šiden

A helyiek megelégelték az utcán tétlenkedő migránsok látványát

Szombat reggel óta megerősített rendőri jelenlét van Šid községben az utóbbi hónapban felerősödött migránsáramlat megállításának érdekében. Az illegális bevándorlók száma a múlt péntekig fokozatosan növekedett a városban, egyes becslések szerint a környéken bujdosó migránsok száma elérte a 400-at is.

Továbbra is a határok megnyitásában reménykednek (Ótos András felvétele)

Továbbra is a határok megnyitásában reménykednek (Ótos András felvétele)

Az állami intézkedés a városi önkormányzat közbenjárására történt. A város illetékesei az elégedetlen polgárok kérésének tettek eleget, ugyanis az utcákon 10–20 fős migránscsoportokat lehetett látni, ez pedig egyre inkább nyugtalanította a lakosságot. A rendőrök a környéket járva igazoltatták a migránsokat. Azokat, akiknek nem voltak papírjaik a befogadóközpontokban való tartózkodáshoz, elszállították. Az azóta is folyó intézkedéseknek köszönhetően stabilizálódott a városban a helyzet. Az intézkedés szükségességéről Nebojša Ilić, Šid migrációs és menekültügyi megbízottja számolt be lapunknak.
– Nyílt összetűzésre ugyan nem került sor a polgárokkal, de voltak olyan migránsok, akik kisebb károkat okoztak és az utcán folytatott viselkedésük is hagyott kivetnivalót maga után – mondta a menekültügyi megbízott.

Nebojša Ilić (Ótos András felvétele)

Nebojša Ilić (Ótos András felvétele)

Szavai szerint gyerekek, szülők, középkorúak és öregek egyaránt visszakövetelték az utcák és a terek nyugalmát. 
– Mindenki ismét biztonságban szerette volna magát érezni a városban. Šid községnek soha nem volt nagy rendőrállománya, eddig nem is volt rá szükségünk, de most nem volt más megoldásunk, az államhoz fordultunk segítségért – mesélte Ilić, aki szerint a fokozott rendőri jelenlét kedvező hatása már érezhető is az utcákon.
– Ismét nyugodt a légkör, és a polgárok örömmel fogadták ezt a lépést. A megerősített rendőri jelenlét mindaddig a városban marad, ameddig ezt szükségesnek tartják a község lakosai – jelentette ki a megbízott.

Nebojša Ilić elbeszélése alapján Šid multikulturális, nyugodt kisváros, amely bármilyen körülmények között megőrizte a józanságát. A lakosság akkor sem volt ellenséges az illegális bevándorlókkal szemben, amikor néhány éve több ezren keltek itt át a zöldhatáron.

Szerettük volna megtudni, hogy a lakosoknak mi a véleménye a fokozott rendőri jelenlétről, szükséges-e vagy sem. A helyi piacon 10-15 személlyel beszélgettünk, ám legtöbbjük nem vállalta nevét, sem arcát, arra hivatkozva, hogy kellemetlen a téma.

Most már nyugalom van az utcán (Ótos András felvétele)

Most már nyugalom van az utcán (Ótos András felvétele)

A válaszadók nagyobb része egyetértett abban, hogy a rendőrség jól végzi a munkáját, ugyanis nem látnak többet migránsokat az utcán. Mint megtudtuk, a legijesztőbb számukra az éjszaka volt, a sötét zugokban nagyobb csoportokban álldogáló férfiak jelenléte sokakat felzaklatott. Néhányan értetlenkedtek is, miért nem került erre az intézkedésre már előbb sor.

A nevét felvállaló egyedüli személy a 74 éves šidi Slavko volt, aki lassan hatvan éve árul a helyi piacon.
– Nem zavarnak a migránsok. Szerintem sokan túlreagálják az egészet. Gyakran járnak hozzám vásárolni, igaz, főként az itteni táborból. Sokukkal jóban is vagyok. Érzékeny időket élünk, talán elegük is van már az itteni embereknek és félnek az idegenektől, pedig Jugoszláviából is sokan elmenekültek – monda a piaci kofa.

A pontos információk megszerzésének érdekében a šidi mihránsközpontba is ellátogattunk, amely egyike a szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság családos emberek számára létrehozott befogadóközpontjainak.

Lazar Velić (Ótos András felvétele)

Lazar Velić (Ótos András felvétele)

A šidi migránstáborban jelenleg 197 személy tartózkodik: 25 afgán, 1 indiai, 30 iraki, 29 iráni, 3 marokkói, 3 pakisztáni, 28 palesztin, 61 szír, 5 tuniszi és további 6 személy Törökország területéről. Az itt tartózkodók többnyire családos emberek. A tábor szinte tele van, jelenleg 20 szabad ágy áll rendelkezésre, amelyek bármikor betelhetnek. Az itt tartozó személyek mindannyian nyilvántartásba vannak véve, tehát rendelkeznek ideiglenes igazolvánnyal, és betartják a számukra fenntartott szabályrendszert – mondta Lazar Velić, a šidi befogadóközpont váltásvezetője, majd hozzátette, a táborban a városi feszültségből semmi sem érződött.
– A šidi befogadóközpontban élő migránsok olyan régóta laknak itt, hogy egyedülálló életstílusuk van már, tudják mikor jöhetnek és mehetnek. Ők már alkalmazkodtak a környezethez, és többen is jó kapcsolatot tartanak fenn a városiakkal. A lakosság nyugtalansága viszont teljesen érthető. Olyan emberektől félnek, akik táborokon kívül élnek és nem óhajtanak együttműködni a hatósággal – számolt be Velić.

Nem hivatalos információk szerint a migránsok a horvát határ tövébe húzódva bujkálnak olyan településeken, mint Ilinci, Batrovci, Vašica. A menekültügyi biztosság munkatársai szerint is lehetetlen felszámolni a régi balkáni útvonalat, ugyanis mindig akadnak újabb próbálkozók.

Aranka Babić (Ótos András felvétele)

Aranka Babić (Ótos András felvétele)

A szerb–horvát határszakaszon folyamatos a migránsáramlat, mert az erdőkben bujkáló migránsoknak néha sikerül átszökniük, de számbelileg ott sincsenek többen, mint ahányan ottragadtak Vajdaság északi részén, a hermetikusan lezárt magyar határ alatt.
– A migránsok körében továbbra is terjed a határok megnyitásáról szóló pletyka. Naponta jönnek kérdezni, mit hallottunk, mikor nyílik meg ismét a balkáni útvonal, de mindig csak a hivatalos információkat tudom nekik elmondani: A határellenőrzés biztosabb, mint valaha – mondta el a šidi menekültügyi biztosság főnöke.
– A táborban élő migránsok a határok megnyitásáról szóló pletykák, a városi intézkedések és a törökországi hírek miatt nyugtalanok – mesélte Aranka Babić, aki fordítóként dolgozik a táborban, és jelenleg könyvet ír az ott eltöltött négy év emlékeiről. Ahogy kikísért bennünket, migránsok vettek körbe minket, ugyanis megtudták, hogy újságírók vagyunk. Tőlünk is megkérdezték, igaz-e a hír, miszerint Horvátország megnyitotta a határait?