2024. március 29., péntek

Faházikók kékcinkéknek

A Zorka helyi közösség környezetvédelmi akciója a deszkás erdőben – Az erős vegyszerek miatt csökken a kék cinegék száma

A Zorka helyi közösség kedden gyalogtúrát szervezett a Széchenyi István Általános Iskola alsó tagozatos diákjai számára a deszkás erdőben. A gyalogtúra során kék cinegék, közismert nevükön a kékcinkék számára madárházakat helyeztek ki az erdőben.

Az akció célját Pletl Ádám, a Zorka helyi közösség tanácselnöke a gyalogtúra előtt ismertette a sajtóval.

A madárházak kihelyezésével remélhetőleg nő a kék cinegék száma a deszkás erdőben (Fotó: Gergely Árpád)

A madárházak kihelyezésével remélhetőleg nő a kék cinegék száma a deszkás erdőben (Fotó: Gergely Árpád)

– A gyermekeket szeretnénk a természet szeretetére tanítani. A diákokkal együtt a kék cinegék számára tíz faházikót helyezünk ki, amelyekbe fészket rakhatnak. Ez azért fontos, mert egy olyan fajta madárról van szó, amelyből egyre kevesebb van környékünkön. A faházak kihelyezésével azt szeretnénk elérni, hogy a jövőben kicsit több legyen e madarakból. Bizonyára felmerül a kérdés: Hogyan lehet csak kékcinkék számára faházakat elhelyezni? Nem költöznek be a házikókba másfajta madarak? A kék cinege picike madár. Éppen ezért a faházak bejárata mindösszesen 2,5 centiméter széles. Így a kék cinegéknél nagyobb madárfajok nem képesek bemenni rajta. A kék cinegéknél apróbb madarak pedig a fákon raknak fészket, faházakba nem mennek be – nyilatkozta a sajtónak a tanácselnök, és hozzátette, hogy ősszel is terveznek egy hasonló akciót, melynek során madáretetőket szeretnének elhelyezni az erdőben.

Kérdésünkre, hogy mi az oka annak, hogy ennek az apró, közkedvelt madárfajnak egyre csökken a létszáma, Pletl Ádám a következőt válaszolta:

– A kék cinege már védett madár. Azért van kevés belőlük, mert a mezőgazdaságban minden évben egyre erősebb és erősebb vegyszereket használnak. A kék cinegék rovarokkal táplálkoznak. Így pedig bekerül a szervezetükbe a méreg, és sajnos elpusztulnak a felnőtt egyedek és a fiókák egyaránt. Emellett a kék cinegék egy évben csak egyszer, legfeljebb kétszer nevelnek fiókákat. Más madarak háromszor, akár négyszer is megteszik ugyanezt. A kék cinegék tíz-tizenkét tojást raknak egyszerre, amelyekből tizenhárom-tizennégy nap után kelnek ki a fiókák. Huszonkét nap elteltével a kicsik már képesek elhagyni a fészket, de a szülők még sokáig velük maradnak, és tanítják őket az önálló életre. Ezért is raknak kevesebbszer tojást, mint más madárfajok – magyarázta Pletl Ádám.

Vitković Aleksandar, a szabadkai Városi Közigazgatás Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának titkára a sajtónak nyilatkozva a kék cinegék védelmének mezőgazdasági vonatkozásait emelte ki.

A Széchenyi István Általános Iskola diákjai a madárházakkal (Fotó: Gergely Árpád)

A Széchenyi István Általános Iskola diákjai a madárházakkal (Fotó: Gergely Árpád)

– A mezőgazdaság szempontjából fontos a biodiverzitás megőrzése. A biodiverzitás egyik fontos eleme pedig a madarak védelme. A kék cinegékből viszonylag kevés van Szabadkán. Ahhoz, hogy több legyen belőlük, szükség van a maihoz hasonló akciókra. Mind tudjuk, a kék cinegék rovarokkal táplálkoznak, ez pedig közvetve a mezőgazdasági termelésre is jó hatással van. Emellett az erdővédelem szempontjából is fontos a mai akció. Az erdősítés egy fontos projektumunk, amelyen a titkárság a jövőben dolgozni fog. Bizonyos kiválasztott területeket erdősíteni szeretnénk. Nem csak azért, hogy a madaraknak legyen hol megbújniuk, hanem azért is, mert ezzel az emberek környezetét is jobbá tudjuk tenni. Remélhetőleg az év végére a minisztériumtól kapunk egy olyan jóváhagyást, amellyel az állami földek egy részét fásíthatjuk. Itt olyan állami földekről van szó, amelyekre a termelők már huzamosabb ideje nem tartottak igényt. Tudni kell, hogy amikor fásításról beszélünk, nem csak a fák elültetéséről van szó. A fákat ápolni kell, ahhoz stratégiát kell kidolgozni – mondta Vitković Aleksandar.

A gyalogtúra előtt Pletl Ádám egy rövid előadást tartott az iskola diákjainak a kék cinegékről, és arra biztatta a gyermekeket, hogy a szüleikkel együtt a saját udvarukban is állítsanak fel madárházat ezeknek a hasznos kis madaraknak. Az előadás után a helyi közösség tagjai és a diákok végigjárták az erdőt. Útközben fákra felhelyezték a madárházakat.