2024. április 20., szombat

Kényszer lett a távfűtés

Nagybecskereken újfent megszigorították a hővezetékről való lekapcsolódást

A fűtési idény még tart, de a nagybecskereki városi képviselő-testület tagjainak többsége minap úgy döntött, hogy megváltoztatja a fűtési hálózatról való lekapcsolódási feltételeket. Pontosabban megszigorítja azokat. Ez már eddig sem volt egyszerű eljárás, mivel szükség volt hozzá a lakótömb összes lakástulajdonosának a beleegyezésére. Az új szabályok és követelmények betartásával azonban gyakorlatilag már szinte lehetetlenné válik lekapcsolódni a központi hővezetékről. Ha ez valamelyik fogyasztónak mégis sikerülne, akkor is neki kell állnia az eljárás költségeit.

Még nehezebb lekapcsolódni (Kecskés István felvétele)

Még nehezebb lekapcsolódni (Kecskés István felvétele)

A lakás tulajdonosa először írásban a lakótömb közgyűléséhez kell hogy forduljon. További kötelessége, hogy elkészítse a fűtési rendszer leszerelésének a tervdokumentációját, de szigetelnie is kell a szomszédos lakással közös falat, mennyezetet, illetve padlózatot. A tervezet alapján adják majd ki neki az „építési” engedélyt, a munkálatok elvégzése után pedig az érintett fogyasztó köteles erről jelentést tenni a lakótömb közgyűlésének. De mindezek után is marad egyfajta havi pénzügyi kötelessége a Távfűtőművek felé. Nyilvánvaló, hogy mindez nagy kiadásokkal járna, a fogyasztók pedig éppen a kiadások csökkentése miatt szándékozzák a lakásukat lekapcsolni a hővezetékről.

Nagybecskereken 7700 lakás, ezenkívül pedig még mintegy kétszáz üzlethelyiség használja a távfűtést. Az elmúlt öt évben szinte négyszáz fogyasztó bontotta fel a szerződést a városi Távfűtőművekkel. A fogyasztók legnagyobb része ezt a magas fűtési számlákkal indokolta meg.

Az új elszámolási mód bevezetése után ugyanis megemelkedett a távfűtés díjszabása. Ezentúl mindenki annyit fizet, amennyi hőenergiát elfogyaszt, mivel mérőműszereket szereltek fel a tömbházakba és lakásokba. Nyilván, így volna igazságos, de az „egekbe szökkent” számlák miatt a több mint nyolcezer háztartást érintő rendelet nagy elégedetlenséget váltott ki.