2024. április 25., csütörtök

Tavaszi fásítási akció

A kishegyesi helyi közösség az idén is facsemetéket oszt ki a háztartásoknak – A helyi iskola elülteti a generáció fáját – Háztartásonként három facsemete igényelhető

A kishegyesi helyi közösség öt éve rendszeresen megszervezi a tavaszi fásítási akciót, illetve hozzájárul a háztájékok fásításához. Sipos Tibor, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy ez a törekvésük részben a falu fásítását, részben a zavartalan villanyszolgáltatást szolgálja.

A helyi közösség saját nevelésű tölgyfákat is oszt a polgároknak (Lakatos János felvétele)

A helyi közösség saját nevelésű tölgyfákat is oszt a polgároknak (Lakatos János felvétele)

– Az elmúlt évtizedekben rengeteg olyan magas növésű fát ültettek a polgárok, amelyeknek ágai belenőttek a villanyvezetékek közé. Ez számtalan gondot okoz az áramellátásban. Ezért 2015-ben a tanács olyan határozatot hozott, hogy próbáljunk olyan őshonos fajtákat ültetni, amelyek nem zavarják a villanyvezetékeket. Az idén, a korábbi évek hagyományaihoz híven, ismét megszerveztük a fásítási akciót, illetve a közterületre kiültetésre szánt facsemeték kiosztását. Az idén is elsősorban alacsony növésű fákat igényelhetnek a polgárok, mint pl. a vérszilva, a csörgőfa és szömörcefa. Néhány magas növésű fa is van, mint az akác és a saját nevelésű tölgy. 2015 óta több alkalommal is ültettünk makkot, és a belőlük kikelt tölgyfákat is szívesen látnánk közterületeken – nyilatkozott a helyi közösség titkára, majd arról is beszámolt, hogy az idén a cégek is igényt mutattak a facsemeték iránt. A Regionális Hulladéktároló Kft. a kishegyesi szemétlerakó udvar környékére telepítene tölgyfákat.

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola is egy újszerű ötlettel rukkolt elő, tudtuk meg Sipostól. Magyarországon már hagyománnyá vált, hogy a ballagó osztályok egy-egy fát ültetnek közterületre. A kishegyesi iskola is csatlakozni szeretne ehhez a kezdeményezéshez, és a végzős osztályok egy-egy fát ültetnek majd el.

A kishegyesi polgárok március 6-áig, péntekig igényelhetnek facsemetéket. Egy lakóházhoz maximum 3 facsemete igényelhető, amit a ház elé kell kiültetni. A polgárok az igényüket személyesen a helyi közösségben, vagy a 024/4730-020 telefonszámon jelezhetik. A facsemetéket a helyi közösség saját forrásaiból biztosítja a polgárok számára.