2024. március 28., csütörtök

A házasság magasabb szintje

Adán a házasság próbatételeiről, a harmonikus házasélet megteremtéséről tartottak kapcsolatépítő előadás-sorozatot

A Krisztus Evangéliumi Egyháza a hétvégén Adán másfél napos kapcsolatépítő előadás-sorozatot tartott a házaspárok számára.

Hámori Attila előadása a kapcsolatépítő találkozón (Csincsik Zsolt felvétele)

Hámori Attila előadása a kapcsolatépítő találkozón (Csincsik Zsolt felvétele)

A házasság magasabb szintje című előadás-sorozaton egy sikeres tolnai vállalkozó házaspár, Hámori Attila lelkész és felesége, Gabriella osztotta meg házassággal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait arról, hogy a férfi és a nő természetéből és szerepéből fakadó különbözőségek és próbatételek ellenére, valamint a mindennapi élet nehézségei között hogyan tehetik a párok jobbá és boldogabbá házastársi kapcsolatukat. Az előadás-sorozat pénteken a helyi Fausto étteremben kezdődött, majd szombaton a Krisztus Evangéliumi Egyháza adai imaházában folytatódott és zárult tucatnyi helybeli és vidéki házaspár részvételével. A találkozót első alkalommal szervezte meg Holló Attila lelkész és felesége, Holló Szabó Beáta. Holló Attila elmondta, hogy Szerbiában és világszerte nagyon sok házasság krízisben van.

– A fiatalok sokszor csak beleugranak a házasságba. A nagy szerelem és a jó kapcsolat tart egy ideig, a házasság megélése azonban már kapcsolatépítést jelent. Ha a párok a vélemény- és nézetkülönbségeket nem tudják áthidalni és megoldani, akkor megkezdődik a kapcsolat meglazulása, amit követ az elválás. Az előadók ezeket a dolgokat világították meg, és ezekről hallhattak a résztvevők, valamint arról, hogyan lehet kitartani hosszú éveken át egymás mellett, mert a házasság nem egy, öt vagy tíz évre, hanem egy életre szól – hangsúlyozta Holló Attila, aki hozzátette, hogy az előadásokról készült videófelvételeket feltöltik az Krisztus Evangéliumi Egyháza – Ada Facebook-oldalra, és ha bárkinek házassággal kapcsolatos kérdése van, akkor a 063/106-5567-es telefonszámon is állnak a rendelkezésére. Kiemelte továbbá azt is, hogy a találkozó folytatásaként a jövőben több egyszeri alkalomból álló házastársi kurzust szeretnének tartani.

A tolnai vállalkozó és lelkész, Hámori Attila elmondta, hogy már tizenhárom éve járja Magyarországot és a környező országokat, ahol a házassággal kapcsolatos gondolatait osztja meg az érdeklődőkkel. Az adai előadásának fő témaköreit a férfi- és női szerep a házasságban, a múltból hozott viselkedési minták hatása a házasságban, a szeretet, a kommunikáció és a konfliktuskezelés, valamint a gyermeknevelés képezték.

– Nagy divat lett Magyarországon, hogy a hagyományos házassági családmodellt felváltja az együttélés, a házassági szerződés kötése, és elég sok az azonos neműek közötti együttélés is. Azok számára, akik hagyományos modell szerint élik meg a házasságot, vagyis férfi és nő között, összeházasodva és fogadalmat téve, nekünk fontos feladatunk bemutatni, hogy a házasság jó dolog, valamint az is fontos, hogy a gyerekeink mit látnak és milyen családban nőnek fel. Mivel a feleségemmel hét év után tönkrement a házasságunk, akkor nagyon kértem Istent, adjon nekem tanácsot, hogyan kell jól csinálni, amit sikerült is megvalósítani. A saját tapasztalataimból és az azóta összegyűlt ismeretekből alakult ki ez a beszélgetéssorozat, és már több mint 250 párt segítettem visszaállni az Isten szerinti házasságra – közölte Hámori Attila, aki megjegyezte, hogy többször járt már Vajdaságban, ahol most tartott első alkalommal előadást a házasságról, majd hozzátette, hogy a jövőben is szívesen tart ingyenesen előadást bárhol Vajdaságban, ha erre felkérik.