2024. április 23., kedd

Tiszta vizet a Krivajába!

Folytatódik a földgátak építése a szenttamási „ülepítőknél”

A Szenttamási Ökológiai Mozgalom folytatja a Szabadkai úton lévő sertésfarm közelében az úgynevezett ülepítő medencék elzárását, mégpedig az azok körül található földdel. A napokban négy újabb földgátat emeltek a farm közvetlen közelében lévő, az eredeti betonból készülő ülepítő mellett található nagy medencénél, és teljesen felszámolták a Krivaja folyó folyékony sertéstrágyával való szennyezését – olvasható a mozgalom nyilvánossághoz intézett közleményében.

A szenttamási zöldek erőgépekkel küzdenek a szennyezés ellen (Paraczky László felvétele)

A szenttamási zöldek erőgépekkel küzdenek a szennyezés ellen (Paraczky László felvétele)

A farm tulajdonában lévő földterület és az óbecsei Agropromet vállalat tulajdonában lévő földterület (amelyen több nagy méretű ülepítőmedence is van) közvetlenül egymás mellett található. A farm nem tartja tiszteletben a környezetvédelmi előírásokat, és ahelyett, hogy a folyékony sertéstrágyát tartálykocsikkal elvinné a helyszínről, a bűzös lé az ülepítőkbe folyik, és miután azok megtelnek, a szennyezett víz a dűlőút alatt (korábban) elhelyezett csöveken keresztül a Krivajába folyik. A szenttamási zöldek számítása szerint ilyen módon naponta mintegy 50 köbméter szennyezett víz került a Krivajába. Amikor az ülepítőmedencéket ásták, a földet azok partjára túrták, ezt a földet most a környezetvédők az óbecsei cég jóváhagyásával, erőgépek segítségével visszatolják a medencébe, és több mesterséges gátat építve meggátolják a folyékony sertéstrágya másik medencékbe, illetve a Krivaja folyóba kerülését.

A farmnak van saját ülepítője, de nem használják, mert az oldalán egy nagy lyukon át a sertéstrágya először egy árokba, onnan pedig a földből készült ülepítőbe folyik. A tegnap történt akció célja elsősorban az volt, hogy betemessék az említett árkot, emellett pedig az első (vagyis a farmhoz legközelebb eső) ülepítőn négy földgáttal elejét vegyék a szennyezett víz továbbjutásának. A környezetvédők először elzárták a dűlőút alatt lévő csöveket, azt követően pedig több helyen a parton lévő földet beletúrták az ülepítőbe. A mezőgazdasági felügyelőség egy héttel ezelőtt megtiltotta a farmnak a folyékony sertéstrágya ülepítőkbe való engedését, és miután az tovább folytatódott, az Agropromet vállalat által biztosított mechanizációval sor került a megtelt medencék elzárására.

„Nem törekszünk így megoldani a problémát, de továbbra is kénytelenek vagyunk erre, mert a korábbi megállapodásokat nem tartják be. A felügyelőség elrendelte, hogy a folyamatot le kell állítani, és a folyékony sertéstrágyát el kell szállítani. Mi ellenőrizni fogjuk a rendelet végrehajtását. Ha folytatódik a szennyezett víz továbbítása a folyóba, akár csövek, akár átszivattyúzás útján, kénytelenek leszünk büntetőjogi feljelentést tenni környezetszennyezés miatt” – olvasható a Szenttamási Ökológiai Mozgalom közleményében.

Dragan Kurjački, a zöldek elnöke ugyanakkor felkéri a jelenlegi és a potenciális szennyezőket, hogy vegyék komolyan a mozgalom céljait. Egyúttal köszönetet mondott az óbecsei Agropromet Kft. tulajdonosának, Gojko Ereminnek a megértésért és a környezetvédőknek nyújtott segítségért.