2024. április 24., szerda
NEMZETEK LIGÁJA

Egy csoportban Magyarország és Szerbia!

Amszterdamban kisorsolták a Nemzetek Ligája második kiírásának csoportbeosztását. A sorozat 2020/2021-es szezonjával elkezdődik a 2022-es vb selejtezője is. Az NL-ben négy divíziót alakítottak ki: az A, a B és a C osztály mezőnye 16 csapatot, a D osztályé 7-et vonultat fel.

A válogatottsorozatban a 2022-es vb 12 európai pótselejtezős helyéből kettő kel el: ezt a „kvótát” a két legjobb olyan csoportgyőztes szerzi meg, amely a hagyományos vb-selejtezőből nem jut ki automatikusan a katari viadalra, vagy nem zár a pótselejtezőt érő 2. helyen.

A helyszínen a megszokott módon zajlott a sorsolás menete: az UEFA versenyigazgatója, Giorgio Marchetti felügyelte az eseményeket, a négy divízióhoz pedig négy vendéget hívott színpadra az Európai Labdarúgó-szövetség.

A D osztálynál David Seaman, egykori angol válogatott kapus, a C osztálynál Philippe Senderos, 57-szeres svájci válogatott, a B osztálynál Rafael van der Vaart, holland focista, az A osztálynál pedig Luis Figo, egykori aranylabdás portugál futballista segédkezett.

A sorsolást Magyarország és Szerbia is a B kalapból várta. Van der Vaart elsőként Magyarországot húzta ki, de nem kellett sokat várni a szerbekre sem, hiszen a két válogatott egy négyesbe került, méghozzá a B divízió 3. csoportjába. A kvartettben Törökország és Oroszország kapott még helyet.

A négycsapatos csoportok küzdelmeit szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy dupla fordulós körben bonyolítják le. Az A divízió négy csoportgyőztese jövő nyáron egy minitornán dönt a sorozat második győzteséről. Az alacsonyabb osztályban szereplő csoportgyőztesek egy divízióval feljebb lépnek, az utolsók pedig kiesnek.

NL, A divízió, 1. csoport: Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Hollandia. 2. csoport: Izland, Dánia, Belgium, Anglia. 3. csoport: Horvátország, Svédország, Franciaország, Portugália. 4. csoport: Németország, Ukrajna, Spanyolország, Svájc. B divízió, 1. csoport: Románia, Észak-Írország, Norvégia, Ausztria. 2. csoport: Izrael, Szlovákia, Skócia, Csehország. 3. csoport: MAGYARORSZÁG, Törökország, SZERBIA, Oroszország. 4. csoport: Bulgária, Írország, Finnország, Wales. C divízió, 1. csoport: Azerbajdzsán, Luxemburg, Ciprus, Montenegró. 2. csoport: Örményország, Észtország, Észak-Macedónia, Grúzia. 3. csoport: Moldova, Szlovénia, Koszovó, Görögország. 4. csoport: Kazahsztán, Litvánia, Fehéroroszország, Albánia. D divízió, 1. csoport: Málta, Andorra, Lettország, Feröer-szigetek. 2. csoport: San Marino, Liechtenstein, Gibraltár.