2024. április 20., szombat

II. Rákóczi Ferenc hagyatékát ápolja a csókai férfikórus

A KÓTA-díjas Süli Zoltánnal, a kórus kitüntetett titkárával beszélgettünk

A csókai Süli Zoltán, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület titkára január 26-án Budapesten vehette át a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége által Kórusénekes/Kórustitkár kategóriában odaítélt KÓTA-díjat. A plaketthez mellékelt oklevélen olvasható indoklás szerint Süli Zoltán, a többszörös Aranypáva nagydíjas, Olsvai Imre-díjas, KÓTA-díjas II. Rákóczi Ferenc csókai férfikar állandó tagja, az együttes titkára és a településen működő együttesek népzenei életének összefogója. Példaértékű, fáradhatatlan szervezői munkássága elismeréseként, a magyar zenekultúra szolgálatában kifejtett tevékenységéért érdemelte ki a rangos díjat.

Ebből az alkalomból beszélgettünk Süli Zoltán nemrégiben nyugállományba vonult faipari vállalkozóval.

• Mikor kapcsolódtál be Csóka kulturális életébe, a férfikórus munkájába?

– A kórusban kifejtett titkári és egyéb munkám elismeréseként kaptam a díjat, de Csóka művelődési életében mintegy négy évtizede jelen vagyok. Annak idején a Móra Ferenc Művelődési Egyesületbe még a gyerekeim révén léptem be, de korábban már Cs. Simon István barátom „csalogatott”, jókat mulattunk vele és Klubica Bandival, ők ketten alapító tagjai is a kereken fél évszázada, 1970-ben létrejött Móra Ferenc Művelődési Egyesületnek. Én a hetvenes évek végén kezdtem aktívabb lenni. Az én gyerekeim is néptáncoltak, szerveztük, segítettük a csoportok fellépéseit, utaztatásukat, munkaakciókban vettünk részt stb.

A kanizsamonostori tánctáborok szervezésébe is bekapcsolódtam, ekkor már elnökségi tag voltam Vass Tibi elnöklése idején. A rendezvények, például a Durindó szervezésébe az akkori községi hatalom, a hatóság is beleszólt, akadtak gondok, de ezen a korszakon is túljutott a Móra.

• Hogyan önállósult a kórus?

– A férfikórus 2012-ben saját útjára lépett, ekkor alakítottuk meg a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesületet. Úgy éreztük, hogy önálló egyesületként gyorsabban tudunk fejlődni, pályázatokon részt venni. Nem irigyeltük mi a néptáncosokat, de abban az időben a Mórában ebbe az irányba ment a fő tevékenység, és kicsit baj volt a demokráciával is. Nem mondom, rendszeresen fedezték a fellépéseink útiköltségét. De például a mostani fellépőruháinkat a Rákóczi Szövetség fedezte. A támogatásoknak hála a Bocskai-öltözet mellé komplett betyáröltözetet tudtunk vásárolni, és már a betyáros dalcsokrainkat is megfelelő öltözetben tudjuk előadni.

Nem ment könnyen az önállósulás, a politikum rossz néven vette, amikor kész tényekkel álltunk elő, már készen volt az egyesület bejegyzése. Nem kérdeztünk senkit, összefogtunk, nem akartunk mi kilépni a Mórából, de önállóan szeretnénk eszközforrásokhoz jutni, amit magunkra fordíthatunk. A csókai helyi közösség felkarolta a kórust, Morajkó József volt a tanácselnök, helyiséget kaptunk a művelődési házban, igaz, csak egy öltöző, de ott rendszeresen összejöhetünk, gyakorolhatunk. A felszerelés, a számos elismerés méltóbb helyre kívánkozna, de egyelőre itt ragadtunk a kórussal.

• Hogy működik a férfikórus?

– Amikor önállósultunk, Sziveri Szabolcs lett az egyesületünk elnöke, én pedig azóta is a titkári teendőket látom el. A fiatalabbakat kérem, hogy vegyék át, csatlakozzanak, segítsenek, de nem akadt önként jelentkező. Sajnos az elvándorlás a férfikórust is érintette, négy-öt fiatal elment tőlünk, meg Csókáról is, pedig ők tudták volna csinálni, a pályázatokat írni. Fehér Attila a fiatalabb kórustagok közé tartozik, ő a művészeti vezető, de elfoglaltsága miatt nem tud többet vállalni.

A partneregyesületekkel, kórusokkal, alapítványokkal, politikusokkal én tartom a kapcsolatot. Vezetem a pénzügyeket, ügyelek arra, hogy minden dinár el legyen számolva, semmit nem fizetünk zsebből, mert az rossz vért szül. Pályázatokat írok, és készítem az elszámolásokat.

A vállalkozásomat már sikerült fiatalabbnak átadni, nyugdíjas vagyok, az egyesületi adminisztrációt is továbbadnám már, hogy egy kicsit lazítsak, mert már elmúltam hetvenéves, és hol itt csikorog, hol amott nyikorog valami a gépezetemben. Szeretek utazni, meg hát az unokákkal is többet szeretnék a feleségemmel velük lenni.

Süli Zoltán továbbra is aktív tagja a csókai II. Rákóczi Ferenc férfikórusnak, javában készíti a tavalyi év mérlegét, küszöbön a zárszámadás átadásának az ideje. Javában folynak az előkészületek a március 21-én sorra kerülő Rákóczi-emléknapra és a szeptemberben esedékes VII. Magyar Nemzeti Népdalkórus-fesztivál megrendezésére. E rendezvények megálmodója Sziveri Szabolcs, az egyesület elnöke, aki jelenleg Bécsben dolgozik, hétvégén jár haza, ezért a titkárnak az elnöki munkából is kell vennie a részét.

Tavaly átlagosan minden harmadik hétvégén fellépett a Rákóczi férfikórus itthon vagy a határon túl. Az egyesület nagyon jó kapcsolatokat ápol a magyarországi népdalkórusokkal, egyesületekkel.