2024. április 19., péntek

Magasan a magyar jégkorong

Nemrég tudósítottunk napilapunkban a magyar férfi jégkorong-válogatott nottinghami sikeréről, amikor a csapat megnyerte az olimpiai előselejtező nagy-britanniai csoportját, és kiharcolta, hogy ott legyen az ötkarikás játékok előszobájában. A 64 éves finn Jarmo Tolvanen irányította legénység a négycsapatos tornán behúzta a kötelezőt Észtország ellen, a székelyekkel is felálló Romániát a vártnál nehezebben, hosszabbításban gyűrte le, majd a sorsdöntő ütközeten régen látott parádés játékkal borította a papírformát, és 4:1-re verte a házigazda, sorozatban két éve szuperdivíziós vb-résztvevő briteket. A győzelemmel a magyar fiúk ott lesznek Rigában, ahol augusztusban ugyancsak egy négycsapatos viadalon küzdhetnek a hazai lettek, illetve a franciák és az olaszok ellen – immár közvetlenül a 2022-es pekingi indulásért.

Ha a nottinghami történéseket bravúrnak nevezhetjük, a rigai első hely – csak ez visz Pekingbe – egyenesen csodaszámba menne. A színvonalról elég annyit mondani, hogy a 12 csapatos olimpiai tornán eddig Kanada, az USA, Oroszország, Csehország, Finnország, Svédország, Németország, Kína és Svájc biztosította szereplését, és a hátralevő három kvótáért a fent említettek mellett többek között Szlovákia, Norvégia, Dánia van versenyben… Elit társaság, ezért egy esetleges rigai csoportutolsó helyezéssel sem kell majd elégedetlenkedni, tekintve, milyen ritkán jár ilyen magasan a válogatott (legutóbbiként a 2016-os szuperdivíziós vb-szereplést említhetjük).

Ahogy válogatott-, úgy klubszinten is jól teljesít a magyar hoki, ami az utánpótlás folyamatos érkezése miatt is létfontosságú. A Fehérvár AV19, az évtizedes kirakatcsapat ugyan kevésszer jut rájátszásba az osztrák EBEL-ben, de bátran sorolhatjuk a középmezőnyhöz, rendre megvicceli a nagyokat, és általában a playoff határán táncol – tavaly például két meccset nyert a Salzburg elleni negyeddöntős sorozatban. Két másik pontvadászatról sem szabad megfeledkezni, ha a magyar jégkorongról beszélünk. A DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda csapata egyaránt második szezonját futja a közép-európai régió egyik legszínvonalasabb bajnokságában, a szlovák Extraligában, ahol az éllovasok orra alá is tudtak már borsot törni. A magyar, egyben regionális Erste Ligát 7 magyarországi és 3 erdélyi klub – Csíkszereda, Brassó, Gyergyószentmiklós – alkotja, utóbbiak tömve vannak székely játékosokkal. A felső- és alsóházi középdöntő után öt magyarországi és a három erdélyi gárda alkotja a playoff mezőnyét, így könnyen elképzelhető, hogy a 2012/13 óta futó liga történetében először utóbbiak közül kerül ki a bajnok.