2024. április 23., kedd

Farkaspálinka a kiválasztottaknak

A Szerb Haladó Párt szimpatizánsai az Aleksandar Vučić nevével fémjelzett párlatban reménykedhetnek

Új űrt igyekszik betölteni az alkoholos italok piacán a szabadkai Simex vállalat, amelytől mostantól személyre szabott pálinkát is rendelhetnek az érdeklődők. A sajtóhíreknek köszönhetően a legnagyobb érdeklődést az Aleksandar Vučić nevét viselő farkaspálinka (Vučija rakija) és az Andrej Vučić nevét viselő Srpska Trojka pálinkák keltették. Az államfő nevét viselő pálinkásüvegén a Danas napilap rendelkezésére álló fényképek szerint birsalmát festettek, az elnök fivére nevét viselő pálinka szilvából készült. A Danas értesülései szerint az italokat az érdeklődők nem vásárolhatják meg az üzletekben, hiszen rendelés alapján készített termékről van szó. A belgrádi napilap „informátorai" szerint az ital megrendelője a Szerb Haladó Párt tagja és nem viccről van szó. Az elmondások szerint a farkaspálinkát és az Andrej-pálinkát az SZHP szimpatizánsainak a körében osztogatják.

„Nem egyértelmű, hogy a pálinka vajon annak folyományaként készült, hogy az államfő néhány napja a pálinkát nevezte meg a koronavírus elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközeként, vagy az elnök tavaly megkezdett alkoholnépszerűsítési kampányának szellemiségében." – írja a Danas emlékeztetve arra, hogy tavaly Aleksandar Vučić országjáró körútjának egyik állomásán egy tíz évnél fiatalabb gyermeknek azt tanácsolta, hogy „sör helyett inkább igyon pálinkát". A Danas az exkluzív italokkal kapcsolatos kérdéseivel a Simex vállalatot is felkereste, választ azonban nem kapott. Elsősorban arra szerettek volna választ kapni, vajon a névadók engedélyüket adták-e, tekintettel arra, hogy ez szükséges, amikor valamilyen terméket valós személyekről neveznek el, emeli ki a Danas.

A Simex honlapját böngészve annyi kiderült, hogy a farkaspálinka a vállalat azon terméke, amelyet személyre szabott üvegben bárki megrendelhet. Magával a nedűvel kapcsolatban kiemelik, hagyományos pálinkáról van szó, amelyet négy ízvilágban kínálnak: birs, szilva, körte és sárgabarack. „A szerb emberre azt mondják, hogy olyan, mint a farkas, azaz bátor, erős, veszélyes és magányos, mégis fontos számára családja és környezete. Hódít, vad és szabad" – ilyen módon népszerűsíti az italt a gyártó.