2024. április 20., szombat

Indul a választási kampány

Kiírták a tartományi parlamenti választásokat, holnap a köztársasági és helyhatósági voksolás kiírása van soron

Ma lejátszódott az első epizódja a választások kiírásáról szóló háromrészes politikai sorozatnak: Újvidéken, a tartományi képviselőházban Pásztor István házelnök kiírta a vajdasági parlamenti voksolást április 26-ára, a bejelentések szerint Belgrádban holnap Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke is megteszi ugyanezt a helyhatósági választások vonatkozásában ugyanerre a dátumra. A választások időpontja tehát megfelel a korábban beharangozottaknak. Aleksandar Vučić államfő – ugyancsak a bejelentésekkel összhangban – még a holnapi nap folyamán kiírja a köztársasági parlamenti választásokat is, így ezzel minden szinten meghirdetik a megmérettetést ugyanarra a napra, s kezdetét veszi a választási kampány is.

Pásztor a tartományi választások kiírásának pillanatában (Ótos András felvétele)

Pásztor a tartományi választások kiírásának pillanatában (Ótos András felvétele)

Pásztor István a választások kiírásáról szóló döntés aláírását követően arra emlékeztetett, a választási szabályokkal összhangban a Tartományban részarányos elv alapján kerülnek majd a parlamenti képviselők a pártok, koalíciók, polgárok csoportjai alkotta listákról a parlamentbe. Felszólította a polgárokat arra, hogy április 26-án éljenek szavazati jogukkal és kötelezettségükkel, járuljanak a szavazóurnákhoz, mert csak ők dönthetik el, kik képviseljék a számukra fontos ügyeket a parlamentben. A politikai pártok, listák képviselőinek pedig azt üzente: vegyék figyelembe, hogy a tartományi parlament egy tekintélyes intézmény, melyet magas fokú politikai kultúra és egymás véleményének tiszteletben tartása jellemez. Ezzel összhangban szólította fel a politikusokat arra, hogy kulturált, korrekt hangnemben zajló választási kampányt folytassanak az előttünk álló bő másfél hónapban.

A köztársasági parlament ülésezni fog olyan esetekben, amikor arra szükség mutatkozik, függetlenül attól, hogy az országban már kiírták a választásokat, értékelte nyilatkozatában Gojković, aki elmondta, amennyiben új törvénynek, határozatnak, deklarációnak, egyezménynek a javaslatát terjesztik a ház elé, mindenképpen megvitatják azt a képviselők.

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Konkrét terv nem létezik arra vonatkozóan, hogy a kampányidőszakban, a ház új összetételének megválasztása előtt, mikor mennyit ülésezik majd a parlament. Kommunikálunk a kormánnyal, meglátjuk, léteznek-e olyan törvényjavaslatok, amelyeknek az elfogadása kiemelt jelentőséggel bírna, mint például a legutóbb elfogadott, eltűnt babákkal kapcsolatos jogszabály, vagy a háborús veteránok és fogyatékossággal élők helyzetével, vagyon származásával foglalkozó törvények – fejtette ki Gojković, majd hozzátette, ilyen fontos javaslatok miatt érdemes lenne ebben az időszakban is összehívni a parlament ülését.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a politikai kampányban éles lesz a verseny, a bojkottnak szerinte nincsen akkora jelentősége, mint amennyit beszélnek arról, a távolmaradás mellett ugyanis kisebb ellenzéki csoportok döntöttek csupán, jelentette ki. Mint mondta, a bojkottálók számára világos, hogy nem lennének képesek átlépni a parlamenti küszöböt, még a jelenlegi, három százalékos, korábbinál két százalékkal alacsonyabbat sem, fűzte hozzá. Arra esélyük sem lenne, hogy domináns erővé váljanak a parlamentben, ezért is bojkottálják a választási folyamatot, értékelte Gojković.

JÓNAK ÍGÉRKEZŐ MÉRKŐZÉS?

Saját politikai szervezetéről szólva közölte, hogy a konkurencia legyőzése lesz a célja a Szerb Haladó Pártnak, a konkurencia pedig erős és jelentős lesz megítélése szerint. Fontos a párt számára az is, hogy győzni tudjon a helyhatósági és a vajdasági választásokon is, hiszen helyi szinten és tartományi szinten is olyan fontos döntések születnek, amelyek befolyásolják a polgárok mindennapjait. Ami a köztársasági szintet illeti, ott azért kell Gojković szerint az SZHP-nek győzedelmeskednie, hogy folytassa a párt a Vučić által megkezdett gazdasági reformokat, hogy tovább haladjon az ország a 900 eurós bérek felé. A cél az, hogy az SZHP-nek önállóan is meglegyen a parlamenti többsége, mert Gojković megítélése szerint az ellenlábasaik szövetségre lépnek majd egymással, hogy együtt több mandátumuk legyen. A politikai koalíciókról a választások után gondolkodnak csak, állapította meg. Európában ma mindenütt az a divat, hogy az emberek új politikai opciók után kutatnak, ez jelenti a legnagyobb kihívást a jelenlegi kormánypártnak Gojković elmondása szerint, s ezért lesz jó politikai mérkőzés a következő kampány és a választások, ezért számíthat az SZHP kemény ellenfelekre.

SOK ÖTVENES SOKRA MEGY

Nem változott egyébként a választási listák állításához szükséges aláírások hitelesítésének a díja, a közjegyzők már felkészültek a folyamatra, s 540 személyt kijelöltek a hitelesítések elvégzésére, tudta meg a belgrádi Politika napilap. Ötven dinárba kerül majd egy aláírásnak a verifikálása, terepmunkáért vagy túlóráért járó munkadíj ez alkalommal sem számítható fel. A Szerbiai Közjegyzői Kamara tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy azoknak a választási listáknak, amelyek a köztársasági parlamenti választásokon indulni kívánnak, legkevesebb félmillió dinárra lesz szükségük, hiszen a listaállításhoz minimum tízezer támogatói aláírásra van szükségük. Mivel valamennyien ennél több aláírást adnak át, az összeg ennél magasabbra rúg. Az ötven dináros ár aláírásonként vonatkozik egyébként a tartományi és a helyhatósági választásokon induló listák esetében is. Tartományi szinten hatezer támogatói aláírás begyűjtésére van szükség listaállításhoz a többségi, s háromezer aláírásra a kisebbségi listák esetében. A többségi nemzet listáinak állításához tehát további legkevesebb 300 ezer dinár kell. Helyhatósági szinten az eltérések miatt nem lehet ilyen általános kimutatást adni, de figyelembe lehet venni, hogy 150 község és város területén tartanak április 26-án helyi megmérettetést, s átlagosan 40 képviselő-testületi helyért vívják a harcot a politikai pártok és szervezetek. Minden jelölt esetében legalább harminc támogató aláírásra lesz szükség. Ha tehát egy lista minden helyi önkormányzatban meg kívánja magát mérettetni, akkor a hitelesítésekre kilenc millió dinárt fog elkölteni. Az önkormányzati testületekben 19–75 képviselő foglal helyet, a városiakban legfeljebb 90, Belgrádban 110.

Az igazságügyi minisztérium írta elő, hogy a választási folyamatban a hitelesítés ennyibe kerüljön, a közjegyzők egyébként a polgároknak jóval magasabb árat számolnak fel ezért a szolgáltatásért, 360 dinárt. A választási kampányon kívül ennyibe kerül az ügyintézés a pártok esetében is, például a bejegyzéshez szükséges aláírások érvényesítése során.

 MILLIÁRDOS TÉTEL

A Köztársasági Választási Bizottság egyébként a 2020-as pénzügyi tervben 1,17 milliárd dinárt határozott meg a rendes parlamenti választások lebonyolításának költségkereteként. Becslések szerint egy helyi pártpolitikai kampány költségei minimum 50 ezer eurót tesznek ki, ha valaki új pártot regisztrál, az további 50 ezer eurós kiadást jelent. Bojan Klačar, a Szabad Választások és Demokrácia Központjának (CeSID) igazgatója jelentette ki a minap, hogy egy a nemzeti frekvenciával rendelkező médiát is bevonó kampány néhány százezer euróba kerül, ha nem túl intenzív, az SZHP és a Szerbiai Szocialista Párt által folytatott kampányok értéke azonban egymillió eurós összegekre rúg.