2024. április 20., szombat

Minden második szegényebb

Mit mutat a politikusok bejelentett vagyonállapota?

Aleksandar Vučić szerb államfő és a jelenlegi kormány minden második minisztere jóval kevesebb ingatlannal és gépjárművel rendelkezik, mint amikor elfoglalta tisztségét – írja a Danas napilap a Korrupcióellenes Ügynökség honlapján megjelentetett vagyonállapoti nyilatkozatok alapján.

A lap emlékeztet, hogy Aleksandar Vučić 2012-ben, amikor honvédelmi miniszter lett, bejelentett egy háromszobás, 117 négyzetméteres lakást, a tavalyi vagyonnyilatkozatában viszont egy 30 négyzetméteres garzonlakás tulajdonosaként tüntette fel magát. Nincs és nem is volt autója és megtakarított pénze, írja a Danas.

Kevés olyan magasrangú tisztségviselő van, akinek azonos lenne a vagyonállapoti nyilatkozata, mint egy évvel korábban, de ezek közé tartozik Ana Brnabić kormányfő, valamint Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar és Slavica Đukić Dejanović miniszterek.

Nőtt a vagyona Branislav Nedimovićnak, Nela Kuburovićnak, Goran Trivannak, Vanja Udovičićnak, Goran Kneževićnek és Jadranka Joksimovićnak.

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója tíz évvel ezelőtt 144 négyzetméteres lakást, egy Opel Astra személygépkocsit jelentett be, 2018-as vagyonnyilatkozatában pedig az áll: nincs semmije, még banki megtakarítása sem, áll többek között a napilapban.