2024. április 24., szerda

Újabb speciális tagozatok a gimnáziumokban

Történelemre és földrajzra, valamint színpadi és audiovizuális művészetre szakosodott osztályokat vezetnének be

A következő tanévtől néhány szerbiai gimnáziumban speciális tagozatokat nyitnak, amelyek a kreatív iparra, illetve a történelemre és a földrajzra szakosodnak – adta hírül a Tanjug. Kezdetben tíz gimnáziumban tervezik megnyitnia a történelem és a földrajz szakos osztályokat, a kreatív iparral, vagyis a színpadi és az audiovizuális művészettel foglalkozó osztályok pedig három gimnáziumban indulnának.

Marija Krneta, az oktatásügyi minisztérium munkatársa elmondta, hogy a kreatív iparra vonatkozó tanterv elkészült, és a Nemzeti Oktatási Tanács is jóváhagyta. Jelenleg folyamatban van a program kidolgozása. Arra viszont nem adott választ, hogy mely gimnáziumokban lesz megnyitva ez a speciális tagozat. Valószínűleg azokban a városokban nyitnak ilyen tagozatokat, amelyekben színművészeti kar vagy nagyobb színház található.

Az új speciális tagozatra a tervek szerint április végén tartanák meg a felvételi vizsgát. Marija Krneta kiemelte, hogy az oktatásügyi minisztérium igyekezni fog, hogy a felvételi előtt legalább egy hónappal közzétegye a próbateszteket a weboldalán. A tanulóknak egy tesztet kell kitölteniük általános műveltségből, amely a diákok anyanyelvi, zenei és képzőművészeti tudására fog alapozni.

A későbbiekben a felvételi két részből állna. A tanulókra az írásbeli teszt mellett a színpadi fellépés várna, amelynek keretében egy drámaszöveg előadása vagy egy ötperces kisfilm előkészítése között választhatnak.

Az előző években a gimnáziumokban bevezették a matematikai és a nyelvi tagozatokat, ezután pedig a fizika, az informatika és a számítástechnika, valamint a biológia és a kémia tagozatok következtek.