2024. április 20., szombat

Az első 5G-hálózat már jövőre itt lehet

Nincs már messze az az idő, amikor Szerbiában is bevezetjük az 5G-hálózatot, és azt a munkánk során alkalmazzuk – jelentette ki Predrag Ćulibrk, a Szerbiai Telekom vezérigazgatója a kopaoniki Üzleti Fórumon.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A Tanjug jelentése szerint a megcélzott év 2021. A vezérigazgató szavai szerint, ha nem akarunk késlekedni, akkor az államnak mielőbb meg kell hirdetnie a frekvencia-kiírást. Reális lehetőség van arra, hogy a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium, valamint a Köztársasági Elektronikus Kommunikáció és Postai Szolgáltatások Ügynöksége (RATEL) az év végéig ezt megtegye, s ha ez megtörténik, akkor 2021-ben már működni fognak az országban az első 5G hálózatok.

A telekommunkációban az utóbbi évek egyik legnagyobb kihívása épp az 5G. Az ötödik generációs hálózatok a megszokottnál is nagyobb léptékű sávszélesség-növekedést és a késleltetés jelentős csökkenését ígérik. A telekommunikáció Szerbiában egyébként is az egyik legnyereségesebb és legsikeresebb ágazat, melybe évente több száz millió eurót fektetnek be. Az 5G-hálózat által gyorsabb lesz az internet, de ennél talán még fontosabb, hogy hathatós támogatást nyújthat a gazdaságnak, ezen belül az autóiparnak, mezőgazdaságnak, vagy az okosváros-szerű projektumoknak. Ennek a hálózatnak az előfeltétele az optikai infrastuktúra, melynek kiépítése folyamatban van.