2024. április 24., szerda

Új hűtőszekrény a népkonyhának

A Lidl Szerbia Kft. jóvoltából egy 1400 liter kapacitású hűtőszekrénnyel gazdagodott a Vöröskereszt szabadkai szervezete által működtetett népkonyha. A Lidl már tavaly is támogatta a szervezetet és a rászorulókat. Novemberben gyűjtési akciót szerveztek üzletükben, aminek során 880 kilogramm alapélelmiszert és higiéniai eszközöket adományoztak a Vöröskeresztnek. Ezekből 60 kisebb és 20 családi csomag állt össze, amit az ünnepek alatt osztottak ki a hátrányos helyzetűek között.

Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, a népkonyha naponta mintegy 1200 adag meleg ételt készít el a rászorulóknak.

Az 1400 liter kapacitású új hűtőszekrény (Fotó: Gergely Árpád)

Az 1400 liter kapacitású új hűtőszekrény (Fotó: Gergely Árpád)

– Igazán örülünk annak, ha a vállalkozók vagy a vállalatok társadalmilag felelősek. A Lidl már a megjelenését követően megkezdte szervezetünk megsegítését, és állandó jelleggel követi a munkásságunkat. A Szerbiai Vöröskereszt szerződést kötött a vállalattal, a Lidl rajta keresztül értesül a településeken található Vöröskereszt-szervezetek igényeiről. Kicsit szkeptikusan álltunk hozzá a novemberi kezdeményezéshez, mert a szabadkaiak inkább saját szervezésben szeretnek adakozni, ha pedig nyilvános csoportos gyűjtésről van szó, akkor kissé zárkózottak. Ennek ellenére nagyon eredményes volt az akció. Olyan csomagokat állítottunk össze, amelyekből egy négytagú család másfél hónapig táplálkozni tud. Ezen felbuzdulva döntött úgy a Lidl, hogy maga is segít a rászorultakon, emiatt a szerbiai népkonyháknak segített adományukkal – nyilatkozta lapunknak Miodrag Varo.

A szabadkai szervezet szakmunkatársa elmondta, erre a berendezésre nagy szükségük volt, és már jó ideje próbálták beszerezni. Szerbiában összesen 86 népkonyhát üzemeltetnek, ebből több mint 20 kapott nagyobb értékű donációt a Lidl vállalattól.

A népkonyhán naponta 1200 adag meleg étel készül el (Fotó: Gergely Árpád)

A népkonyhán naponta 1200 adag meleg étel készül el (Fotó: Gergely Árpád)

– Egyes szervezetek ipari konzervnyitókat, mások pultokat, hűtőberendezéseket kaptak. 2013 óta vágytunk egy nagy kapacitású hűtőszekrényre, a Lidl pedig egy új, olasz gyártmányút adományozott nekünk, ami megkönnyíti a munkánkat, hisz ezek után nem kell azon gondolkodnunk, hol tároljuk a félig fagyasztott vagy félig előkészített ételt. Eddig is volt hűtőnk, évek óta karban tartjuk, de a kapacitása nem volt elegendő. Minden felszerelésünk megvan ahhoz, hogy probléma nélkül elkészítsük a napi 1200 ételadagot, és ha ezt a számot 300–400-zal emelnénk, még azzal is megbirkóznánk, viszont az eszközök folyamatos alkalmazása miatt elhasználódnak a berendezések. A gépek egy részét a valamikori November 29. gyárból kaptuk, folyamatosan karban tartjuk őket, de jól jönne egy új nagy munkafelület, egy új ipari húsdaráló, kések, fazekak, lábasok stb. – magyarázta a szervezet szakmunkatársa.