2024. április 23., kedd

Futás a szecesszió jegyében

Augusztus 30-án rendezik meg a negyedik Szabadkai Félmaratont

Első ízben 2017-ben rendezték meg a Szabadkai Félmaratont, és az esemény az elmúlt három évben Szerbia egyik legnagyobb utcai sportrendezvényévé nőtte ki magát. A tavaly szeptember elsején megrendezett 3. Szabadkai Félmaraton az 1600 benevező futóval a Belgrádi Maraton után az ország második legtömegesebb futama volt, ugyanakkor a külföldi résztvevők számát tekintve is ezüstérmes, ugyanis az országhatárokon túlról érkező futók száma csaknem kétszáz volt, és ők a világ 15 országát képviselték. Az idei, negyedik Szabadkai Félmaratonra augusztus 30-án kerül sor, és az érdeklődők előtt hétfőn megnyílt a nevezés lehetősége. Minderről hétfőn egy sajtótájékoztatón hallhattunk, ahol a tavalyi rendezvény támogatóinak is kiosztották az emlékplaketteket.

Žikica Savin, Pásztor Bálint, Bogdan Laban és Kristifor Bogdanić (Fotó: Benedek Miklós)

Žikica Savin, Pásztor Bálint, Bogdan Laban és Kristifor Bogdanić (Fotó: Benedek Miklós)

A sajtó képviselőinek Žikica Savin, a rendezvényt szervező Horizont Sportegyesület alelnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, a Horizont tagja, valamint Kristifor Bogdanić, a Horizont Sportegyesület elnöke nyilatkozott.

– A harmadik Szabadkai Félmaratonon háromszor annyian voltak, mint az elsőn, és kétszer annyian, mint a másodikon. Szabadka ezen rendezvénnyel felkerült az atlétika világtérképére, és biztos vagyok benne, hogy az idén még több futó látogat el hozzánk. A rendezvény megtartásáig számos változásnak lehetünk szemtanúi, hisz dolgozunk a zöld szökőkút helyén létesítendő új szökőkút kialakításán, illetve néhány épülethomlokzat felújításán – fogalmazott Bogdan Laban.

Pásztor Bálint felszólalásában kiemelte, hogy a Szabadkai Félmaraton egyik célja, hogy megmutassa az ide érkező futóknak és szurkolóknak a város szépségeit.

– A résztvevők számának folyamatos emelkedése azt bizonyítja, hogy igazunk volt, amikor belevágtunk az első Szabadkai Félmaraton megszervezésébe. Mindez azért is fontos, mert a hazai és külföldi résztvevők láthatták, hogy a város milyen építészeti örökséggel rendelkezik, gondolok itt elsősorban a szecesszióra. A Szabadkai Félmaraton volt az első a régióban, amely a szecessziót tűzte zászlajára, illetve helyezte a fókuszba, és nagy öröm számomra, hogy az Eszéki Félmaraton következő futamának befutóérmén is egy szecessziós épület látható – mondta Pásztor Bálint.

A negyedik Szabadkai Félmaratonra augusztus 30-án kerül sor, és a www.subotickipolumaraton.com oldalon elkezdődött a nevezők regisztrációja. Kristifor Bogdanić elmondása szerint az idei futamokra körülbelül kétezer futót várnak, illetve az Active Kids által szervezett gyerekfutamokon előreláthatóan további 800 gyermek vesz részt. A felnőttek ezúttal is három távon mérhetik össze sebességüket és kitartásukat. A félmaratoni, vagyis a 21,1 kilométeres táv rajtjára 10 órakor kerül sor, míg az öt és tíz kilométeres távra nevezők negyedórával később indulnak. A nevezési díjak tavaly óta nem változtak, és a résztvevők ezúttal is értékes ajándékokra és meglepetésekre számíthatnak. A rendezvény sikeres lebonyolításában az idén is számos önkéntes segíti a szervezőket.

A felszólalásokat követően a 3. Szabadkai Félmaraton lebonyolításában szerepet játszó intézmények, közintézmények, egyesületek, valamint a rendezvényt támogató cégek képviselői emlékplakettet vehettek át.