2024. április 23., kedd

Három zónára osztották Olaszországot az óvintézkedések fokozata szerint

A Vatikán bejelentette, hogy őszre halasztották az Assisiben márciusra tervezett egyházi találkozót, amelyre Ferenc pápát is várták

Országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint, ennek alapján három zónára osztották fel Olaszországot a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei. Lombardiában 10 önkormányzat van karantén alatt 47 ezer lakossal, Venetóban a 3500 lakosú Vo'Euganeo.
A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartományt érinti, valamint a szintén északolasz Liguriában Savona város térségét, Marche tartományban pedig Pesaro és Urbino városát.
Ezeken a területeken március 8-ig meghosszabbították az oktatási intézmények zárva tartását, továbbra sem nyithatják meg a mozikat, színházakat, edzőtermeket, fürdőket, felfüggesztették a sport- és tömegrendezvényeket, a múzeumok korlátozott számban látogathatók, a kórházakban minimálisra csökkentették a látogatási időt. Az óvintézkedések a síelőkre is vonatkoznak: a zártterű síliftek kabinjaiba az eddig engedélyezett utasok egyharmada szállhat fel egyszerre.
A sárga zónához tartozó Milánóban tehát továbbra sem nyitják meg teljesen a múzeumokat, zárva maradnak a mozik is, pedig korábban Giuseppe Sala polgármester a város kulturális életének újraindítását szorgalmazta a félelem keltette bénultság oldására.
A sárga zónában maradt Friuli-Venezia Giulia tartomány is, ahol nem tudják újraindítani hétfőtől az oktatást, a Velencében és Udinéban regisztrált újabb betegek után.
A lombardiai Bergamo, Piacenza, Cremona, Lodi térségében pedig hét végén bezárják a kereskedelmi központokat.
Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket.
A kormány intézkedéscsomagja az utóbbi egy hétben bevezetett központi és helyi szintű rendelkezéseket foglalja össze. Nem oldotta fel az északi tartományokban korábban bevezetett óvintézkedéseket. Ezzel egy időben máshol érvénytelenítette a központi egészségügyi hatóságok szerint alaptalanul bevezetett korlátozásokat.
Az új koronavírussal megfertőzöttek száma Olaszországban vasárnap már átlépte az 1600-at, a betegek közül 34-en haltak meg. Kórházi kezelésre 639-en szorulnak, a többiek ugyan pozitívnak bizonyultak a koronavírus-teszten, de enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesek.
A polgári védelmi hatóság legutolsó adataiban 83 gyógyult is szerepel.
A vesztegzár térségeiben 18 személy ellen tettek már feljelentést, mivel el akarták hagyni vagy be akartak lépni a karantén alá vont területre. Pénzbírságot vagy akár börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk.
Több amerikai légitársaság leállította milánói járatait, a török légitársaság felfüggesztette összes olaszországi járatát.
A Vatikán bejelentette, hogy őszre halasztották az Assisiben márciusra tervezett egyházi találkozót, amelyre Ferenc pápát is várták.