2024. április 19., péntek

Vučić nem szállna ringbe Tysonnal

Szerbia a barátság jegyében fegyvert tervez vásárolni Izraeltől
Vučićot Mike Pompeo külügyminiszter is fogadta (Fotó: Beta)

Vučićot Mike Pompeo külügyminiszter is fogadta (Fotó: Beta)

A Szerbia és az Izrael, illetve a szerbek és a zsidók közötti barátság hangsúlyozása, Szerbia fegyver-arzenálja további növelésének a bejelentése, valamint az USA tisztségviselőivel folytatott beszélgetések határozták meg Aleksandar Vučić államfő vasárnap kezdődött washingtoni látogatását. Szerbiának az USA-ra barátként van szüksége, nem pedig ellenfélként, hiszen utóbbit olyan erőviszonyok jellemeznék, mintha Mike Tysonnal szállna ringbe – jegyezte meg az államfő a Michael Pompeo külügyminiszterrel folytatott mai megbeszélése után. Mint hozzátette, a beszélgetés során a Szerbia és az USA közötti kapcsolatokról és a nyugat-balkáni térségben jellemző állapotokról volt szó. Vučić hiszi, hogy Szerbia és az USA kapcsolata egyre inkább a kölcsönös megbecsülésre épül. Arra kérte Pompeót, hogy az USA próbálja megérteni Szerbia álláspontját, és mind a politika, mind a gazdaság szférájában, mind egyéb területeken segítse a fejlődésben.

Az államfő korábban az Amerikai–Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) konferenciájának egyik vendége és felszólalója volt. A szerbek és a zsidók a múltban mindig támogatták egymást, ez nem változik a jövőben sem – hangsúlyozta alkalmi beszédében Vučić a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint, majd arra emlékeztetett, hogy Szerbia azon államok egyike volt, amelyek támogatták a Balfour-nyilatkozatot, azaz Izrael, a zsidók állama megalakításának elképzelését. Mint az államfő bejelentette, Szerbia hamarosan megnyitja a Szerbiai Gazdasági Kamara jeruzsálemi irodáját, valamint diplomáciai képviseletét Jeruzsálemben, amely a Tel Aviv-i szerb nagykövetség mellett fog működni.

Szintén a Szerbia és Izrael közötti barátság szellemiségében Szerbia fegyvert vásárol majd Izraeltől – jelentette be Vučić a The Jerusalem Postnak nyilatkozva, továbbá azt is elárulta, hogy az ország nagyobb mennyiségű fegyvert tervez vásárolni. Az SZRTV összeállítása szerint a The Jerusalem Post újságírója fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szerb elnök apai nagyapját a második világháborúban usztasák ölték meg, életben maradt felmenőit pedig elüldözték otthonukból.

Ezt megelőzően Vučićot Matthew Palmer, az USA külügyminiszterének nyugat-balkáni különmegbízottja fogadta. A szerb államfő elmondása szerint elsősorban a Szerbia és a Koszovó közötti kapcsolatokról, valamint a nyugat-balkáni körülményekről volt szó. Palmer, Richard Grenellhez, az amerikai elnök Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokkal foglalkozó különmegbízottjához hasonlóan a védővám törlését szorgalmazza – közölte Vučić, hozzátéve, hogy Palmer és Grenell álláspontja szerint a felek kapcsolatát terhelő érdemi kérdésekről csak a védővám hatályon kívül helyezését követően lehet tárgyalni. Az USA egyre kifejezettebben érdeklődik a dél-európai térség iránt, ez kivételes esély lehet Szerbia számára is – magyarázta a szerb államfő.