2024. március 29., péntek

A napnál is világosabb

Pár perces ülésen fogadta el a tartományi parlament a választási szabályok hiteles magyarázatát – Az ellenzék szerint a látszatdemokrácia megteremtése a hatalom célja
Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Ahogy bejelentették, egyetlen pont szerepelt a tartományi képviselőház mai ülésének napirendjén: a vajdasági parlamenti választásokról szóló döntés hiteles értelmezésének megvitatása. Mint ismeretes, az értelmezés a kisebbségi pártok választási eredményének számlálására vonatkozik. Az előző ülésen ugyanis – a köztársasági parlamenthez hasonlóan – a tartományi képviselőház is módosította a választási szabályokat, köztük a kisebbségi pártokra vonatkozóakat is. A szerb parlament csütörtökön elfogadta és a tartományi is jóváhagyta ma az autentikus értelmezését a döntésnek, mely szerint csak azoknak a kisebbségi pártoknak az esetében szorozzák meg az elnyert szavazatok számát 1,35-tel, amelyek nem érik el a 3 százalékos parlamenti küszöböt. A kisebbségi pártok tehát részt vesznek a mandátumok elosztásában abban az esetben is, ha nem érik el a választási küszöböt, mégpedig úgy, hogy a begyűjtött szavazatokhoz hozzáadják a szavazatok további 35 százalékát. A kisebbségi pártok és koalíciók esetében nem növelik meg a begyűjtött szavazatok számát 35 százalékkal, ha a párt átlépte a választási küszöböt, csak abban az esetben, ha a természetes küszöb alapján jut be a parlamentbe – erre vonatkozott az elfogadott hiteles értelmezés, amit néhány perc alatt jóváhagyott a ház.

Pásztor István, a parlament elnöke a sajtónak nyilatkozva rámutatott, hogy az autentikus értelmezésre szükség mutatkozott, amikor a döntés elfogadását követően kiderült, egyesek számára „másként is értelmezhető, ami teljesen egyértelmű”. Pásztor kifejtette, már az eredeti javaslatból is világosan kiderült, hogy csak a 3 százalék alatt teljesítő kisebbségi pártokra vonatkozik az 1,35-ös szorzó, mivel azonban mások más értelmezést adtak az eredeti döntésnek, így ki kellett használni a hiteles értelmezés lehetőségét. A házelnök elmondása szerint az autentikus magyarázatnak a további rosszindulatú félreértelmezések kiiktatása a célja, annak a szavatolása, hogy fel se merüljön a választások tisztaságával kapcsolatban semmilyen kétely.

Újságírók gyűrűjében nyilatkozik a házelnök (Fotó: Ótos András)

Újságírók gyűrűjében nyilatkozik a házelnök (Fotó: Ótos András)

NINCSENEK ÚJABB SZABÁLYOK

Pásztor aláhúzta: semmi sem változik a választási normán, csupán a norma értelmezéséről van szó. Az elmúlt harminc év alatt egyébként nem volt arra példa, hogy ilyen értelmezést fogadott volna el a vajdasági parlament – fűzte hozzá nyilatkozatában. Igazságtalannak és a valóságtól távol álló megközelítésnek nevezte azokat az értelmezéseket, amelyek a napokban megjelentek a nyilvánosság előtt, s közölte, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként és házelnökként is azt tudja mondani: a cél a küszöb alatt teljesítő kisebbségi pártok szavazatának kedvezményezett számolása volt, s ez már az eredeti döntésből is világosan kiderült.

A nap folyamán kiderült az is, hogy holnap írja ki a házelnök a tartományi parlamenti választásokat.

NINCS HELYE A FÉLREMAGYARÁZÁSNAK

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője fontosnak tartotta az autentikus értelmezés elfogadását, mely, mint mondta, megakadályozza a továbbiakban az eddig is egyértelmű, de egyesek által félremagyarázott szabályokkal történő visszaéléseket. Pontot kell tenni a különféle találgatásokra, rosszindulatú félrebeszélésekre – értékelte a haladók képviselőcsoportjának vezetője.

NEM TÁGÍTANAK A BOJKOTT MELLŐL

Rendkívül rossz eljárásnak minősítette a médiának nyilatkozva a választási szabályok módosítását a voksolás kiírását megelőző hetekben Svetlana Kozić, a Néppárt képviselője. Szerinte nincs igazuk a hatalmi pártok tisztségviselőinek, akik szerint eleve csak a három százalék alatt maradó pártokra vonatkozott volna az új korrekciós tényező. Itt arról van szó, hogy megijedt az egyes önkormányzatokban jól teljesítő kisebbségi pártoktól a legnagyobb kormánypárt, a haladóknak ugyanis „marginális, jelentéktelen koalíciós partnerekre és ellenzékre van szükségük”, nem erős pártokra. A parlamenti küszöb csökkentése is csak arra szolgál, hogy „ellenzéket találjon maga mellé a rezsim”, mondta, ezzel a demokrácia látszatát keltve. Ismét bojkottra szólított fel minden ellenzéki pártot.