2024. április 25., csütörtök

Szerbia öt fejezetet is megnyithat

Szijjártó a horvát uniós elnökséget sürgette a szerb csatlakozás felgyorsítása érdekében

Szerbia készen áll öt tárgyalási fejezetnek a megnyitására az európai integrációs úton, s Magyarország arra kéri Horvátországot, uniós elnöksége alatt Brüsszel mind az öt fejezetet nyissa is meg Szerbiával, jelentette ki belgrádi látogatása alkalmával Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Jadranka Joksimović integrációs miniszterrel folytatott megbeszélése után. A szerbiai csatlakozásnak kulcsfontosságú szerepe van az Európai Unió megerősítésében, jegyezte meg Szijjártó. Arról is beszélt, hogy országunk nagy jelentőséggel bír a nyugat-balkáni régió stabilitása tekintetében is, így Magyarország ebből az okból is további hathatós segítséget nyújt majd a csatlakozási folyamatban.

Joksimović köszönetet mondott a magyar diplomácia vezetőjének azért, hogy mindig őszintén, olykor meglehetősen bátor kiállással védelmezte Szerbia ügyét az európai közeledés terén. A miniszter közölte, Budapest soha sem próbálta saját feltételeivel gátolni, nehezíteni Belgrád európai integrációját, mindig segített a folyamatban. Elmondta, hogy az Európai Bizottság által kidolgozott új bővítési módszertan kapcsán Szerbia a következő hónapokban állást foglal majd, ügyelve arra, hogy ne csökkentse a már elért eredmények értékét, a megnyitott fejezetek számából eredő hasznot. Joksimović véleményének adott hangot: Magyarország és Szerbia olyan sikerrel tudta rendezni kapcsolatait, amely példaértékkel bírhat más délkelet-európai országok számára is.

Gazdasági kérdésekről is szó esett a belgrádi találkozón. Szijjártó stratégiai fontosságú partnerállamnak nevezte Szerbiát, s emlékeztetett arra, hogy 2019-ben 2,5 milliárd eurót ért el a két ország közötti áruforgalom. Az energetika területén is meglehetősen jók a kapcsolatok, tette hozzá, s köszönetet mondott Belgrádnak azért a lépéseiért, melyekkel garantálta a Szerbián keresztül haladó gázvezeték lefektetését, s ennek az energiaforrásnak a Magyarországra való eljuttatását. A szállítás már 2021-ben kezdetét veszi, nagy mennyiségű földgázhoz jut Magyarország az itteni tranzit által, tette hozzá. Beszélt a Mol szerbiai üzleteléséről is, a feltételek kedvezőbbé váltak a szerb törvénymódosítások révén, állapította meg.

A magyar külügyi tárca vezetője találkozott Nebojša Stefanović belügyminiszterrel is. A migránsválság és a határvédelem témáját is körüljárták. Szijjártó kijelentette, Magyarország minden körülmények között megvédi a határait, nem enged be illegális bevándorlókat. Aggodalmának adott hangot Törökország döntése kapcsán, mely megnyitotta a határait az Európa felé igyekvő migránsok előtt. Arról is szólt, hogy Magyarország már 2015 óta folyamatosan védi a határait, s a következőkben is ezt fogja tenni. Amennyiben Szerbiának gondjai támadnának, úgy készen állnak Belgrád segítségére sietni, biztosította a szerbiai államvezetőséget Szijjártó. Szerinte migránsok százezrei érkezhetnek ebbe a térségbe már a következő hetekben és hónapokban. Jadranka Joksimović a téma kapcsán azt közölte: Szerbia az eddigiekben a probléma humánus megközelítéséről tett tanúbizonyságot.