2024. április 24., szerda

Érdemes itthon továbbtanulni

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar szombaton nyílt napot szervez

Szombaton délelőtt a végzős középiskolások két szabadkai felsőoktatási intézménybe is ellátogathatnak. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nyílt napot szervez, amelyre várják az érdeklő diákokat és szüleiket. Ennek kapcsán tegnap sajtótájékoztatót tartottak a Városháza médiaközpontjában.

Nataša Aleksić, а Szabadkai Városi Tanács oktatással megbízott tagja kiemelte, hogy a nyílt napok nemcsak a végzősöknek szólnak, hiszen a második és a harmadik osztályos tanulók is eljöhetnek, hogy többet megtudjanak ezekről az intézményekről. A legfontosabb, hogy ezek a diákok a főiskola, illetve az egyetem elvégzése után könnyen el tudnak helyezkedni a szakmájukban. Ez nemcsak nekik fontos, hanem a szüleiknek is. Az eddigi tapasztalatok alapján a nyílt napokra a szülők is elkísérték gyermekeiket.

Dr. Námesztovszki Zsolt, Búzás Brigitta, Nataša Aleksić, dr. Zlatko Čović és dr. Fürstner Igor (Fotó: Szalma Brigitta)

Dr. Námesztovszki Zsolt, Búzás Brigitta, Nataša Aleksić, dr. Zlatko Čović és dr. Fürstner Igor (Fotó: Szalma Brigitta)

Dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója szólt arról, hogy a szombati nyílt napon 10 órától 14 óráig várják az érdeklődőket.

– Arra szeretném buzdítani a középiskolásokat és szüleiket, hogy jöjjenek el hozzánk, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára. Tekintsék meg az intézményünket, nézzék meg a laborjainkat, a felszerelésünket. Beszélgessenek a tanárainkkal és a hallgatóinkkal. Tudják meg a hallgatóktól első kézből, hogy mi az, ami érdekes nálunk, és miért érdemes nálunk tanulni. Minden évben elhívjuk a vállalatok képviselőit, hogy bemutassák, milyen lehetőségek várnak a leendő mérnökökre, miután befejezték a tanulmányaikat. Magyar nyelven tizenegy óra után szervezzük meg a termek látogatását és a tájékoztatót – szögezte le az intézmény igazgatója.

Dr. Zlatko Čović, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy a nyílt napot negyedik alkalommal szervezik meg. Ez az első alkalom, hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral egy időben tartják meg a rendezvényt.

– Tíztől tizennégy óráig a laboratóriumaink nyitva állnak a látogatók előtt. Az egyetemista parlamentünk képviselői és a tanáraink végig az érdeklődők rendelkezésére állnak. A vállalatok képviselőitől megtudhatják, hogy milyen lehetőségek várják őket a főiskola befejezése után. A program az ünnepélyes megnyitóval kezdődik. Ezután bemutatkozik a főiskola vezetősége és az egyetemista parlament képviselői. A résztvevők megtudhatják, hogy milyen szakirányok közül választhatnak, illetve milyen projektumok folynak a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán – tudtuk meg dr. Zlatko Čovićtól.

Dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese hangsúlyozta, hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nyílt napja szombaton 9 órakor kezdődik.

– A nyílt napon interaktív műhelyeket szervezünk a jövendőbeli hallgatók számára. Lesz informatikai, valamint magyar nyelv és irodalom műhely is. A Hallgatói Önkormányzat képviselői első kézből számolnak be a diákoknak arról, hogy miként zajlik a kar munkája. A tanulmányi osztály képviselői és az oktatók is jelen lesznek, tehát ők is az érdeklődők rendelkezésére állnak. Az előző évekhez hasonlóan várjuk a szülőket is. A vezetőség tagjai szívesen válaszolnak a szülők kérdéseire – osztotta meg a részleteket a tegnapi sajtótájékoztatón dr. Námesztovszki Zsolt.

Búzás Brigitta, az MTTK Karrierépítő Központjának munkatársa elmondta, hogy a kar családias hangulatát követve az érdeklődő középiskolások a hallgatók segítségével fedezhetik fel az intézményt, a szakokat és a lehetőségeket.

– Játékos tartalmak várják a középiskolásokat, mivel az MTTK-n tanítói és óvodapedagógusi szakra lehet iratkozni. Októbertől kommunikátori és a kollégiumi nevelő szak indul a karon. Ezekről is tájékoztatást fognak kapni a nyílt nap alkalmával. A szombati nyílt nap az MTTK Nyitott kapuk hete rendezvénysorozatának első eseménye. Ezt követi hétfőn egy fotókiállítás megnyitója. Kedden is mindenki számára nyitva áll az egyetem, amikor Tóth Péter Lóránt versvándor látogat el hozzánk. Csütörtökön pedig egy Vajdaság-ismereti vetélkedőt tartunk – emelte ki Búzás Brigitta.