2024. március 29., péntek

Négy és fél millió euró egy villáért

Gunarason százezer euróért adtak el egy hektár földet

Szerbiában a tavaly eladott legdrágább ingatlan egy villa volt Belgrád Dedinje városnegyedében, az Užička utcában, amiért az új tulajdonos nem kevesebb mint 4,5 millió eurót fizetett – tette közzé a Köztársasági Földméréstani Intézet.

A szóban forgó utca egyébként évtizedek óta a hatalom és befolyás szimbóluma, és napjainkban is az egyik legvonzóbb hely Belgrádban. Az illetékesek szerint a Dedinje villanegyed mellett Szerbiában épp ennyira vonzó hely lett a Száva partján épülő Belgrád víziváros komplexum is. Ugyancsak tavaly ezen a helyen adták el Szerbia legdrágább lakását 1,319.888 euróért, vagyis négyzetméterét 8683 euróért. Mindezek az adatok – mutat rá a földméréstani intézet – arra utalnak, hogy Szerbiában vannak olyanok, akik csillagászati árat is képesek fizetnek a luxuslakásokért. Még egy érdekességre mutatnak rá az intézet munkatársai, mégpedig arra, hogy a kifizetések többnyire, vagyis az esetek mintegy 70 százalékában készpénzben történtek, és a vásárlóknak alig a 30 százaléka folyamodott bankhitelhez.

Szerbiában azonban nemcsak a házaknak és a lakásoknak magas az ára, a jó mezőgazdasági termőföldek is keresettek. Törökbecse községben kicsivel több mint 559 hektárnyi termőföldért 4,800.000 eurót fizettek. Az illetékesek elmondták, ami az egységárat illeti, a topolyai községhez tartozó Gunarason egy hektár föld legmagasabb ára 100.000 euró volt.

A szerbiai ingatlanpiacon 2019-ben mintegy 100.000 ingatlancsere történt. Az adatok azt mutatják, hogy tavaly az újonnan épült lakások eladása 16 százalékkal növekedett, a régieké pedig 2 százalékkal csökkent. Az ingatlanpiaci kereskedés teljes értéke 2019-ben körülbelül 4,1 milliárd eurót tett ki, és az új lakások eladásának növekedése miatt 12 százalékkal ugrott a 2018. évihez képest.

A legtöbb pénz, csaknem 2,2 milliárd euró, a belgrádi ingatlanpiacon fordult meg, következik Újvidék mintegy 470 millió euróval, Niš 111, Szabadka 78, Kragujevac 65, Pancsova 54, Nagybecskerek és Novi Pazar pedig 38-38 millió euróval.

Régiónként a legtöbb adásvételt Vajdaságban jegyezték, az országos adásvételnek a 35 százalékát, utána következik Belgrád 26, Nyugat-Szerbia 24, majd Dél- és Kelet-Szerbia 15 százalékkal.