2024. március 28., csütörtök

„Itt itthon, Afrikában pedig otthon vagyok”

Dr. Bálint Erika orvosi kalandjait osztotta meg a VM4K közönségével

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban csütörtökön este Afrika egy orvos szemével – Évek tapasztalata címmel dr. Bálint Erika tartott előadást. Dr. Bálint Erika Szegeden született, általános iskolai tanulmányait szülővárosában és Ugandában végezte. Orvosi diplomáját 1988-ban szerezte meg a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, jelenleg az SZTE anatómiai intézetében dolgozik adjunktusként. 2018 óta a szerbiai Soroptimist klub aktív tagja, és azon munkálkodik, hogy javítson a nők, a lányok életén úgy a szűkebb környezetében, mint az egész világon.

– Régi a kötődésem Afrikához, főleg a keleti részéhez. Édesapám orvos volt és Ugandában, az ottani egyetemen dolgozott. Nyolctól-tizenkét éves koromig ott jártam iskolába. Afrikába mindig egy kicsit hazamegyek, mondhatni itt itthon, Afrikában pedig otthon vagyok.

Amikor arra az elhatározásra jutottam, hogy én is orvos leszek, apám éppen Etiópiában, Addis Ababában dolgozott az egyetemen, így adott volt a lehetőség, hogy a szigorlati évem sebészgyakorlatát ott töltsem. Egy félkatonai kórházban dolgoztunk, és olyan esetekkel találkozhattunk, amelyekre Európában már nem volt példa. Főleg innen jött a kötődés, a lehetőség és a vágy arra, hogy több időt töltsek Afrikában. Kapóra jött, hogy Kenyában egy amerikai szervezet önkéntes programokat szervez, amelyekbe bárki bekapcsolódhat és nagyon várják az orvosokat, fogorvosokat is. Kenya Kelet-Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő országa – tudtuk meg dr. Bálint Erikától, aki képzeletbeli utazásra invitálta a közönséget.

Dr. Bálint Erika a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

Dr. Bálint Erika a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

Az első állomás Nairobi volt, innen az Indiai-óceán partjára, Mombasa felé vettük az irányt, végül pedig a Mara háromszögbe, az itt található Masai Mara Nemzeti Rezervátumba.

– Az, hogy hol rendelünk, attól függ, hogy hol vagyunk: iskolákban, templomokban, vagy akár egy falu közepén egy fa alatt. Az évek során kialakult néhány állandó állomás, ahol várnak bennünket. Az iskolák szívesen adnak nekünk helyet, arra az időre elmennek a diákok, mi széthúzzuk a padokat és kialakítjuk a rögtönzött rendelőt. Az adományok segítségével dolgozunk, ezek esetenként gyógyszerek, máskor pedig pénz, amiből a társaság a nélkülözhetetlen gyógyszereket vásárolja meg. Ezekre nagy szükség van, előfordult, hogy az út végére már nem volt mit adnom, csak multivitaminokat, de még azok is sokat jelentettek. A nap folyamán egymás után jönnek a betegek, és igyekszünk segíteni rajtuk. Kenyában az egészségügy fizetős, és akikkel mi találkozunk, azok nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy minden kisebb panasszal orvoshoz menjenek. Itthon gyakran hajlamosak vagyunk elégedetlenkedni és magától értetődőnek venni azt, amink van, miközben bele sem gondolunk, hogy sokaknak még az ilyen körülmények sem adatnak meg – hallottuk egyebek közt dr. Bálint Erikától.

Nyitókép: Dr. Bálint Erika a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)