2024. április 24., szerda

Tavaszhívó Magyarkanizsán

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület és a magyarkanizsai Levendula Kézműves Egyesület Ördögcsáklya Táncegyüttesének produkcióit tekinthették meg a nézők pénteken este a magyarkanizsai Művészetek Házában. Mindkét előadás a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadára készült. A Tavaszhívó elnevezésű rendezvényen közreműködött még a Juhász, a Duhaj és a Fokos zenekar, valamint Tóth Rozália.

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesülettől a „Szívet szívért kinek adjak…” című táncprodukciót láthatták a nézők, ami a párválaszlásról szólt. Az egyesület több mint harmincperces produkciója a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadára készült, ahol az előadásuk jó minősítést kapott – mondta Brezovszki Roland, az egyesület művészeti vezetője.
– Azt próbáltuk meg bemutatni, hogy milyenek is a mai fiatalok, illetve hogy egyáltalán erre a fiatalságra, a majdnem felnőttekre mi jellemző leginkább, tehát megpróbáltuk bemutatni a párválasztást, a fiúk és lányok egymásra találását, keresését, és ennek mindenféle viszontagságát. Négy táncanyagot hoztunk – györgyfalvi, bodrogközi, palatkai és bukoviniai táncokat is bemutattak táncosaink – tette hozzá a művészeti vezető.
A magyarkanizsai Levendula Kézműves Egyesület Ördögcsáklya Táncegyüttese Emlékek című produkcióját adta elő a népes közönségnek. A magyarkanizsaiak két tájegység táncát mutatták be.
Az Ördögcsáklya Táncegyüttes is képviseltette magát az újvidéki Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán. Tagjai egy táncos-dramatikus műsort állítottak össze 32 percben – hallottuk Gazsó Tibortól, a táncegyüttes vezetőjétől.
– Tavaly decemberben a magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyüttes is részt vett Újvidéken a minősítő műsorban, és kiemelet táncegyüttesi minősítést kapott. Ennek apropóján, hogy elkészült ez a műsorszám, úgy gondoltuk, bemutatjuk máshol is, nemcsak magán a versenyen, hanem más közönségnek is. Tehát különféle helyekre elvinnénk és tájolnánk ezzel az előadással, ha már egyszer elkészült, hiszen rengeteg energiát fektettünk bele. Ezt a műsorszámot már egyszer itt, a magyarkanizsai Művészetek Házában is előadtuk, az újvidéki előadás előtt egy főpróbaként, valamint már Csókára is eljutottunk vele. A produkciót egyébként nagyon szeretjük, és már szinte rutinossá vált a táncosok számára, de minden alkalommal jó kedvvel és nagy odafigyeléssel próbáljuk megosztani a közönségünkkkel ezt a műsorszámot is – tette hozzá a vezető.
A Tavaszhívó rendezvényből a jótékonykodás sem maradt ki. Az est teljes bevételét, a belépőjegyekből befolyt összeget a szervezők két horgosi fiú, Szalma Márk és Konc Tibor gyógykezelésére ajánlották fel.