2024. március 19., kedd

Kétszáz lakóról gondoskodnak éjjel-nappal

A moholi Idősek Otthonában ötven férőhelyes épület építését tervezik a befogadói kapacitás növelése érdekében

A moholi Idősek Otthona felnőtt és idős személyek elhelyezésére szolgáló intézmény. Habár befogadói kapacitását 220 személyben határozták meg, valójában 210 lakónak van hely a tizen-egynéhány épületből álló létesítményben – tudtuk meg Danijela Šević igazgatótól, aki elmondta, hogy az intézmény 200 személy számára biztosít lakhatást, teljes gondozással és egészségügyi ellátással az ország egész területéről, valamint az intézményen kívül napi rendszerességgel nyújtanak különféle szociális szolgáltatásokat a felnőtt és idős lakosságnak Ada község területén.

Danijela Šević (Csincsik Zsolt felvétele)

Danijela Šević (Csincsik Zsolt felvétele)

– Jelenleg 200 lakója van az intézménynek, amely folyamatosan teljes kapacitással dolgozik. A lakók közül 47 személy teljes körű ellátást igényel, mivel leromlott az egészségi állapotuk. A többi lakó kisebb egészségügyi problémákkal küzd, de mozgásképes – közölte Danijela Šević, aki kiemelte, hogy az elmúlt években a lakók kényelmének és az ellátás színvonalának növelése érdekében több nagyobb infrastrukturális és energiatakarékossági beruházást hajtottak végre, továbbá újabb renoválási munkálatokat is terveznek, illetve az előkészítés folyamatában van egy új, ötven férőhelyes épület építése is a befogadói kapacitás növelése érdekében. Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban az intézmény 57 millió dináros támogatásban részesült az illetékes minisztérium és a tartományi kormány jóvoltából, túl a pályázatokon és intézményen kívüli szolgáltatásokért járó juttatásokon.

– A moholi Idősek Otthonában tizenhat objektum van, amiből négy szolgál a lakók elhelyezésére. Az épületek lakóterülete 4500 négyzetméter, ezt 7500 négyzetméteres körlet övezi. A lakók ellátása folyamatos az otthonban. Az alkalmazottak, főként a szakszolgálat szociális munkásai arra törekszenek, hogy a szolgáltatás a legmagasabb színvonalú legyen. Az elmúlt időszakban a lakók kényelme és a színvonalas szolgáltatás érdekében több beruházást végeztünk el. Az 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, 13-as, 14-es, 15-ös és a 16-os objektumban lecseréltük a padlóburkolatot. Az 1-es és 2-es épületen megjavítottuk a homlokzatot és elvégeztük a hidroizolációt. Az energiatakarékossági projektum keretében energiatakarékos világítást szereltünk fel mindegyik épületben. Felújítottuk a padlót a gyógytornateremben, ahova két ízben egészségügyi felszerelést vásároltunk. Elvégeztük a plafonfelújítását a 13-as, 14-es és a 15-ös épületben, amivel teljesítettük a tűzvédelmi felügyelőség követelményeit, amelyet még 2012-ben fogalmaztak meg. Ezzel teljesítettük a feltételeket a licencek megszerzése a rendszeres tevékenység végzéséhez, vagyis a lakók elhelyezésére az intézményben. Felújítottuk a mellékhelyiségeket a 13-as és a 15-ös épületben. Nagy kapacitású mosó- és szárítógépeket vásároltunk, lecseréltük az elhasznált konyhai felszerelést, valamint kicseréltük a bútorzatot a 14-es épületben. Belülről bemeszeltük a 13-as, a 14-es és a 15-ös épületet, valamint az 1-es épület egy részét. Az illetékes minisztérium támogatásából két alkalommal elektromos kórházi ágyakat vásároltunk a betegszobába. Jelenleg 30 darab ilyen ágy van az intézményben. Az igazságügyi minisztérium támogatásából két alkalommal végeztünk felújítási munkálatokat a kazánházban, amelyet kibővítettünk, és két új, pelletüzemű kazánt szereltünk be.

A moholi intézményben növelni kívánják a férőhelyek számát (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi intézményben növelni kívánják a férőhelyek számát (Csincsik Zsolt felvétele)

Az intézmény szükségleteinek ellátására vásároltunk egy új elektromos generátort. Elkészítettük a tervdokumentációt a tetőfelújítására az 1-es és a 2-es épületen, amivel szeretnénk pályázni az energetikai minisztériumnál. Elkezdtük és szeretnénk befejezni a tervdokumentáció kidolgozását a tervezett ötven férőhelyes épületre. A tervek 3,5 millió dinárba kerülnek. Az épület kiépítését a szerb kormány közberuházási irodája finanszírozná. Ezzel kibővítenénk az intézmény befogadói kapacitását, megfelelve a helyi és vidéki igényeknek. Prioritásként kezeljük a tervdokumentáció kidolgozását az 1-es és a 2-es épület egészségügyi részlegének felújítására, ahol renoválnánk a nővéri szobát, az ambulanciát és a mellékhelyiségeket, valamint kialakítanánk egy liftet is. Erre a tervdokumentáció 1,5 millió dinárba kerül. Újabb konyhai és mosodai felszerelés beszerzését is tervezzük. Az energiatakarékossági projektum keretében a tartományi energetikai titkárság támogatásával szeretnénk lecserélni a meglévő napkollektorokat, valamint négy újabbat is felszerelnénk, hogy ezekkel költségtakarékosan biztosítsuk a meleg vizet az intézmény lakói, a mosoda és a konyha számára. Két épület tetőszerkezetének felújítását leszámítva ezzel befejeződnének az energiatakarékossági intézkedések az intézményben, miután négy épületben már korábban lecseréltük a radiátorokat, minden épületben rendbe tettük a plafont és a padlót, valamint felújítottuk a kazánházat is – közölte az igazgató, aki megjegyezte, hogy köztársasági vagy tartományi támogatásból szeretnének vásárolni egy járművet is, amellyel a betegeket szállítanák gyógykezelésre.

A moholi Idősek Otthonában lakhatást, teljes gondozást és egészségügyi ellátást biztosítanak a lakóknak. Danijela Šević elmondta, hogy végeznek intézményen kívüli szociális tevékenységet is. A helyi önkormányzattal együttműködve Ada község öt településén biztosítanak a rászorulóknak házi gondozást, amire 2017-ben szerezték meg a licencet, továbbá Adán, Törökfaluban és Völgyparton az időseknek klubokat működtetnek, ahol különféle tevékenységet biztosítanak az érdeklődőknek, idén pedig Moholon is szeretnék megnyitni az idősek klubját.