2024. április 25., csütörtök
Szófigyelő

Bubis

A bizalmas szóhasználatban jelent meg egy ideje a bubis víz szókapcsolat, a beszélők olyan italra utalnak vele, amely szénsavat tartalmaz: Sokan részesítik előnyben a bubis vizet a mentes víz helyett. – Ha még úgy látjuk, hogy sűrű a zabpehely, akkor bubis vizet nyugodtan tehetünk hozzá. – Jó hírünk van a bubis víz rajongóinak! A válasz: igen. Nemcsak remekül hidratál, még az emésztésünkre és a kiválasztásunkra is jól hat.

A bubis víz lehet szénsavval mesterségesen dúsított víz, vagyis szódavíz, illetve ásványvíz, amely a szénsavon kívül különféle ásványi anyagokat is tartalmaz. Némelyik ásványvízben természetes szénsav található. Ha az italban nincsen szénsav, akkor szénsavmentesnek, vagy egyszerűen csak mentesnek minősítik, akár palackozott csapvízről, akár forrásból származó ásványvízről van szó. A bubis melléknév a buborékos helyett áll, és nemcsak a víz főnév jelzője lehet, hanem körömre is vonatkozhat.

A bubis köröm szappanbuborékos körömfestéssel készül, és egyre inkább terjed. A dús buborékok a körömalapra kerülnek fel, majd fokozatosan összesnek, és gyönyörű csepphatású vagy teknőspáncélra hasonlító mintát hoznak létre a köröm felszínén. A minta alatt lévő színek, árnyalatok ettől csak még izgalmasabbak lesznek, másrészt a buborékos felületre még különböző színekkel is rádolgozhat a manikűrös.

Mi a helyzet a bubifrizurával? Az is buborékos? Nem, hanem fiús. Az elavulóban levő bubifrizura főnév körben rövidre vágott hajra, régebben divatos női hajviseletre utal. A bubifrizurát leginkább azért szeretik a nők, mert egyszerű, nem unalmas, rövid, variálható. Könnyen el lehet készíteni és karban lehet tartani. Eredeti formájában körülbelül az állig ér, és határozott kontúrjai vannak. A frizurát készíttetőjének az arcberendezéséhez lehet igazítani. Akinek hosszúkás az arca, akkor minél rövidebbre kell vágatnia a haját, a finom metszésű archoz a lágyabb kontúrú frizura illik, a kerek arcú nőnek pedig a hosszú, oldalt lapos bubifrizura áll jobban. Újra nagyon kedvelt a fokozatosra vágott bubifrizura, amely elöl hosszabb, hátul rövidebb.

A bubifrizura szó előtagja, a bubi főnév a fiút jelölő német der Bube származéka. Olykor maga a bubi is a frizurát jelöli. A bubi szó leginkább fiatal fiúra, fiúcskára, pubira utal, de jelentheti a dáma alatti figurát a francia kártyában és a tarokkban, amely fiút, lovagot ábrázol. A pubi szó nemcsak fiúcskára, hanem lányos képű, finom arcbőrű fiatalemberre, illetve nőnek udvarló vagy vele bizalmas kapcsolatban levő fiatalemberre, fiatalabb férfira is vonatkozhat.