2024. április 19., péntek
SZLOVÁKIAI VÁLASZTÁS

Tarolt az ellenzék

A jobboldali OLaNO nyert, elnöke gyors kormányalakítást remél
Igor Matovič

Igor Matovič


Taroltak az ellenzéki pártok és a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nyerte meg a nyolcadik szlovákiai parlamenti választást, megelőzve a távozó kormány legerősebb pártját, a Robert Fico vezette, Irány – Szociáldemokráciát (Smer-SD), magyar képviselet pedig nem jutott be a törvényhozásba – derült ki a voksolás nem hivatalos végeredményeiből, a választási jegyzőkönyvek 94,5 százalékos feldolgozottsága után.
A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) nem hivatalos végeredményei szerint a választáson induló 24 politikai csoportosulásból 7 jutott be a pozsonyi törvényhozásba. A választás részvételi aránya 65,4 százalékos volt, ami magasabb a felmérésekben jósoltnál és a négy évvel ezelőttinél.
Az eddigi parlamenti ellenzék második legerősebb pártja, az Igor Matovič vezette OLaNO a voksok 24,9 százalékát kapta. Ez kimagasló eredménynek és egyúttal meglepetésnek számít, tekintve, hogy a felmérések rendre 10 százalékponttal kevesebbre mérték.
A leköszönő kormány legerősebb pártja, a Robert Fico vezette baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) a már összeszámolt szavazatok 18,5 százalékát kapta meg. Ez mintegy 10 százalékponttal kevesebb, mint négy évvel ezelőtti eredményük.
A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép irányultságú Család Vagyunk (Sme rodina) párt szerezte meg, a voksok 8,2 százalékát kapta, többet, mint négy éve. A negyedik helyre az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt futott be az összeszámolt voksok 8,1 százalékával, ami gyakorlatilag ugyanannyi, mint négy évvel ezelőtt.
Az ötödik helyet a két új, parlamenten kívüli liberális párt koalíciója, a Progresszív Szlovákia és az Együtt – Polgári Demokrácia alkotta tandem szerezte, ők a voksok 6,6 százalékát kapták, ami jelentősen kevesebb, mint amit a felmérésekben nekik jósoltak. A hatodik helyen, 5,9 százalékkal jutott be a parlamentbe a távozó törvényhozás legerősebb ellenzéki csoportosulása, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS). Mostani százalékos eredményük kevesebb, mint fele a négy évvel ezelőttinek. A felmérésekben nekik jósoltnál jóval gyengébb eredménnyel és utolsóként, de ugyancsak bejutott a pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért, amely a szavazatok 5,5 százalékát szerezte meg.
Mielőbbi kormányalakítást akar, alkotmányos többséget szeretne és négyéves kormányzással számol Igor Matovič, aki vasárnap kijelentette, hogy mindkét céljukat sikerült elérni. Az egyik az volt, hogy megdöntsék a leköszönő kormánypárt, az Irány „maffiáját”, a másik pedig, hogy szavazatokat vegyenek el a radikális Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárttól.
Matovič jelezte, hogy bár kevesebb partnerrel is kormányt tud alakítani, minden demokratikus erőt megszólít, mert alkotmányos (háromötödös) többséget akar a 150 fős pozsonyi parlamentben, mivel az igazságszolgáltatás megtisztítására készül. Kijelentette: mihamarabbi kormányalakítást akar, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kabinetje stabil legyen és végigkormányozza a következő négy évet.
Peter Pellegrini, a távozó kormány miniszterelnöke, az Irány – Szociáldemokrácia listavezetője az eredményre reagálva azt mondta: a pártban felelősségteljes változásoknak kell történniük, és ezért a párt következő közgyűlésén az egész vezetésnek fel kellene ajánlania távozását.