2024. március 28., csütörtök

Hétszáz okostábla az iskoláknak

Tartományi eszközökből valósult meg a magyarkanizsai J. J. Zmaj iskola Ady-épülete kis tornatermének tetőcseréje
Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Ady-épületében felújították a kis tornaterem tetőszerkezetét, emellett pedig az iskola speciális osztálya interaktív taneszközökkel is bővült. A tartományi kormány támogatásával megvalósult projekteket pénteken megtekintette Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola a múlt évben sikeresen pályázott a tartományi oktatási titkárságnál eszközbeszerzésre és az Ady-épület kis tornaterme tetőzetének cseréjére. Szepesi Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, 3,3 millió dinárt nyertek, és a tetőcsere 2,8 millió dinárból valósult meg.

– Nagyon megörültünk a tartományi oktatási titkárság pályázatának, mert az említett tető rossz állapotban volt, rendszeresen beázott. A kapott eszközökkel orvosolni tudtuk ezt a problémát. Szerencsére határidőn belül, a februári hónapban le is zárultak ezek a munkálatok, és így most már a tető nem ázik be. A régi borítás már nem bírta az időjárás viszontagságait, ki kellett cserélni. A pályázatnak köszönhetően tehát új tetőt kapott az épület, és a további lépések a tornateremnek a további javítását kell hogy szolgálják. A tetőcsere mellett a titkárság pályázatánál zeneeszközöket nyertünk, amiket a tanulóink már birtokba is vettek. Ezek a kellékek elsősorban a fejlesztő pedagógiában játszanak szerepet. A csomagban hangbotok, csengők és egyéb készségfejlesztő eszközök találhatóak meg, ezek összértéke 83 ezer dinár – tudtuk meg Szepesi Zoltántól.

– Ez a megvalósult projekt nagyon jó példája a kiváló együttműködésnek helyi és tartományi szinten – emelte ki a helyszínen Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester. Hozzátette, az önkormányzatnak nincs akkora költségvetése, hogy a nagyobb beruházásokat megvalósítsa, ezért kiemelt fontosságú a tartományi kormány támogatása.

A kiváló együttműködés jó példája (Fotó: Puskás Károly)

A kiváló együttműködés jó példája (Fotó: Puskás Károly)

– Az önkormányzat egész évben támogatja az oktatási intézményeket. Egyrészről a rezsiköltségeiket biztosítja, másrészről pedig a kisebb-nagyobb javításokat és kisebb értékű beruházásokat megpróbálja önerőből megoldani, de amikor már több millió dináros tételekről van szó, akkor mindig nagyon fontos a jó együttműködés a helyi és a tartományi szint között. Ebben az esetben is száz százalékban támogatta a tartományi oktatási titkárság az intézményt e beruházásban, és így az önkormányzatnak még önrészt sem kellett biztosítania. Hosszú távon mindenképp az a legfontosabb, hogy jó és korrekt szakmai viszony maradjon fent továbbra is az önkormányzat és a titkárság között – hangsúlyozta a polgármester.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, a múlt évben összesen 300 millió dinárt fordítottak arra, hogy az oktatási intézményeket fejlesszék, felújítsák és bővítsék.

– Az idén is hasonló tervekkel tekintünk a jövőbe. Ebben az évben azonban inkább a felszerelések támogatására helyezzük a hangsúlyt. Lezárult az okostáblákra kiírt pályázatunk, és több mint 700 okostáblát fogunk a tartomány egész területén szétosztani. Minden egyes iskola, minden egyes kihelyezett tagozat részesül ebben a támogatásban, így a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola itt Magyarkanizsán öt okostáblát fog kapni. Ez mintegy 70 millió dináros támogatást jelent és a táblák beszerzése most van folyamatban, amelyeket április folyamán eljuttatunk az összes iskolába. Lehetőség van pályázni továbbá oktatási projektek, programok megvalósítására és további felszerelések beszerzésére is, mint bútorzat, informatikai vagy zenei eszközök beszerzésére. Ezekkel a támogatásokkal is szeretnénk minél több oktatási intézményt segíteni a tartományban – nyilatkozta az oktatási titkár.