2024. április 16., kedd

Oktatási vásár Újvidéken

Szerdán és csütörtökön várják a diákokat – A könyvvásáron nyolc országból 175 kiállító vesz részt

Az Újvidéki Vásáron a könyvvásár és az Art Expo művészeti kiállítás március 3-a és 9-e között kerül megrendezésre, míg az Útmutatók (Putokazi) elnevezésű oktatási vásárt március 4-én és 5-én tartják meg. A könyvvásár keretein belül számos híres hazai és külföldi író vendégeskedik majd, megtalálhatjuk köztük Goran Petrovićot, Miloš Latinovićot, Nele Karajlićet, Muharem Bazduljt és még sok más neves írót is, akikkel alkalma lesz találkozni és beszélgetni a közönségnek. Nyolc országból mintegy 175 kiállító vesz részt az eseményen, amely 15 százalékkal több mint az előző esztendőben volt. Exkluzív vendégként pedig március 7-én Tracy Chevalier neves brit–amerikai íróval találkozhat a közönség.

Három vásár egy hét alatt (Fotó: Ótos András)

Három vásár egy hét alatt (Fotó: Ótos András)

Boris Nadlukač, az Újvidéki Vásár illetékese szerint az elmúlt öt évet tekintve ez az idei vásár valóban magas szintet fog képviselni az előző évekhez képest.

– Az oktatási vásáron mintegy 80 intézmény vesz majd részt, amelyek összesen több mint 500 oktatási profilt fognak bemutatni, vagyis az ország teljes közép- és felsőoktatási kínálatába adnak betekintést a pályaválasztás előtt álló diákoknak. Emellett még a szomszédos államok, valamint Oroszország és Kanada hasonló intézményei is képviseltetik majd magukat – mondta Nadlukač.

Kiemelte, hogy a résztvevők között Újvidék minden állami oktatási intézménye részt vesz, valamint március 5-én tartják meg a Vásár Kupa bajnokságot is, amelyen kosárlabdában mérik össze a középiskolások a tudásukat, és az egyik legattraktívabb eseménynek ígérkezik.

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár egyebek mellett kiemelte, hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar az önálló jogi státusz elérése után egyenrangúvá vált a többi 13 karral, és az idén először fog szerepelni ezen a vásáron.

Március 4-én munkabörze lesz, amelyen 60 munkaadó 1053 munkahelyet kínál fel az érdeklődőknek.

A március 3-a és 9-e között megrendezésre kerülő vásár mindennap 10 és 19 óra között várja az érdeklődőket, kivéve szombaton, amikor 20 óráig lesz látogatható az esemény. A belépés minden érdeklődő számára díjtalan.