2024. április 20., szombat

A sütemény és a titkos szerelem

Beethovennek térképet rajzolt Jeanette, hogy hogyan juthat el Bécsből Golubincibe
A helybeliek úgy tartják, több mint hússzor járt a világhírű zeneszerző a falujukban (Ótos András felvétele)

A helybeliek úgy tartják, több mint hússzor járt a világhírű zeneszerző a falujukban (Ótos András felvétele)

A 250 évvel ezelőtt született Ludwig van Beethoven a klasszikus zene egyik legnagyobb alakja. Nehéz gyermekkora vezette oda, hogy már nagyon fiatalon ő tartotta el a családját, és korai halláskárosodása, illetve kiváló belső hallása tette őt igazán virtuózzá. Zenéje a romantika jegyeit hordozza, de hogy a magánéletében is romantikus alkat volt, erről egy fennmaradt írás, egy térkép, számos csodálatos alkotás árulkodik. Beethoven szívesen látogatott Szerémségbe is. A szerelem hozta őt ide és egy édesség, amely összetevőinek titkát az Ópazova községbeli Golubinciben még most is hűen őrzik.

Beethovennek nehéz gyermekkora volt, hiszen erőszakos apja arra kényszerítette, hogy nagyon fiatalon, már 13 évesen ő tartsa el a családját. A húszas éveiben elveszítette a hallását és soha nem házasodott meg, mégis szerelmi élete számos titkot rejt. Egyrészt a szerelem utáni vágynak köszönhetően születtek azok a csodálatos zeneművek, amelyeket ránk hagyott. Gyakran utazgatott az Osztrák–Magyar Monarchia területén is. Érzékeny szálak kötötték Magyarországhoz, mégpedig Martonvásárhoz, a Brunswick grófok Fejér vármegyei birtokához, ahová Székely Júlia grófkisasszony iránt érzett szerelem fűzte. Neki szentelte A halhatatlan kedves című művét.

Elérhetetlen, mindenekelőtt házas, vagy arisztokrata hölgyekhez vonzódott elsősorban, így például Brunszvik Jozefinhez is. Ám az első és egyben titkos szerelme a szőke szépség, Jeanette d'Hontar volt. Beethoven lenyűgöző szőkeségként írta le szerelmét, akinek angyali hangja van. Miután Jeanette Karl von Grete őrkapitányhoz feleségül ment és a szerémségi Golubinci faluban található Schloss-kastélyba költözött, Beethoven magába zuhant, hiszen szerelme a nagy monarchia déli határára költözött. Bár abban az időben hatalmas távolságnak tűnt, a Bécs és Golubinci közötti szerelmi vallomások nem értek véget. Beethoven Bonnban található házában (Das Beethoven-Haus Bonn) őrzik Beethoven levelezéseit, közöttük Jeanette Beethovennek szánt levelét is, amely részletesen ismerteti a Golubinci felé vezető útvonalat és a Schloss-kastély kinézetét. Ebből feltételezni lehet, hogy Beethoven legalább egyszer meglátogatta szerelmét, ám a helyi legenda szerint erre többször is sor került.

Dragana Zorić Stanojković (Ótos András felvétele)

Dragana Zorić Stanojković (Ótos András felvétele)

Dragana Zorić Stanojkovićtól, az Ópazovai Idegenforgalmi Szervezet igazgatónőjétől megtudtuk, hogy ebből a szerelemből nemcsak szenvedélyes zeneművek születtek, hanem a találkozók a gasztronómiára is hatással voltak.

– Írásos nyoma maradt annak, hogy Jeanette d'Hontar Beethovennek egy olyan süteményt készített, aminek 20 különböző összetevője van, és ami afrodiziákum is egyben – mutatott rá Dragana Zorić Stanojković.

– A szerelmesek találkahelye éppen abban az utcában volt, ahol ma is készül ez a sütemény, ahol évtizedekre visszamenőleg a Gašparović család cukrászdát működtet – magyarázta.

A Schloss-kastély (Ótos András felvétele)

A Schloss-kastély (Ótos András felvétele)

A süteményt az ópazovai szervezet bemutatta az idei idegenforgalmi vásáron Belgrádban, de mint arra az igazgatónő rámutatott, nem kívánják az összetevőket elárulni. Aki a sütemény titkát fel szeretné tárni, az ízlelőbimbóira kell, hogy hagyatkozzon. Azt viszont már ránézésre tudni lehet, hogy a csokoládé, a dió, a szárított gyümölcs szerves része az édességnek. Kiemelte ugyanakkor, hogy a cukrászmesterek augusztus 28–29-én a szerémségi gasztronómiai rendezvényen mindenki szeme láttára fogják elkészíteni a több, mint 200 éves múlt titkát őrző süteményt, ekkor a receptre is fényt derítenek.

– Beethovent a szerelem és az édesség kötötte Szerémséghez. Hiszünk abban, hogy legalább húsz alkalommal meglátogatta szerelmét, és ebből a szerelemből nagy zenei alkotások is születtek. A kapcsolat feltárása azonban még mindig tart. Szeretnénk felvenni a kapcsolatot a bonni múzeummal, ahol a térképet őrzik, hogy lekerekíthessük a nagy zeneszerző Golubincihez fűződő viszonyát – mondta az ópazovai szervezet igazgatónője.

A szerelem hozta Beethovent Szerémségbe (Ótos András felvétele)

A szerelem hozta Beethovent Szerémségbe (Ótos András felvétele)