2024. március 28., csütörtök

Egy sokoldalú személyiség emlékére

Szobrot kapott Momčilo Tapavica építész és sportoló

Az újvidéki Sport és Testnevelési Kar előtti parkos téren tegnap felavatták a Momčilo Tapavica emlékére emelt szoborkompozíciót.

Fotó: Fúró Dénes

Fotó: Fúró Dénes

A modern művészeti vonalakat követő alkotás az újvidéki származású Luka Kulić szobrászművész keze munkáját dicséri. A nádaljai születésű építész és sportoló magyar színekben részt vett az első, modern kori olimpiai játékokon, valamint a későbbiekben számos épület tervezése Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és vidékünkön is az ő nevéhez fűződik. Különösen kiemelkedik munkái közül a Matica srpska épületének tervezése, amely 1912-ben épült fel és napjainkban is a város egyik építészeti látványossága.

Az eseményen a nagyszámú hallgató és kíváncsiskodó közönség mellett a város előkelőségei is szép számban képviseltették magukat.

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási tudományos kutatási titkár kiemelte, hogy Tapavica vidékünk szülötte, az egyetlen olyan építész, aki még olimpiai bronzérem birtokosa is, habár erről ő maga sajnos nem szerezhetett tudomást az életében.

– Egy olyan, szabad embernek állítunk most emléket, aki kiemelkedő sikereivel és tetteivel a kollektív emlékezetünk részévé vált, az ő példáján keresztül pedig mi is jobbá válhatunk – mondta Milošević.

Miloš Vučević polgármester elmondása szerint a városban nemcsak a nehéz időkre, hanem a szebb napokra is emlékeznek. Kiemelte, hogy volt időszak, amikor nem lehetett kiemelkedő és sikeres személyekről beszélni és emléket állítani, ez mostanra azonban már megváltozott.

– Momčilo Tapavica egy ellentmondásos személyiség volt, de pozitív értelemben. Bármerre is járt, magával hozta vidékünkre a kultúrát és ezzel hozzájárult a fejlődéshez. Ennek a szobornak a felavatása legyen egy jó bevezetője az idei olimpiai és paralimpiai játékoknak, járuljon hozzá ahhoz, hogy sportolóink minél több érmet hozzanak haza – üzente Vučević.

Dr. Dragan Stanić, a Matica srpska elnökének szavai szerint Tapavica fiatal korában megmutatta a sport terén mutatkozó tehetségét és ennek köszönhetően az 1896-os első, modern kori olimpián is részt vett Athénban.

– Akkoriban Magyarország színeit képviselte, ahol élt és tanult, ez pedig arra figyelmeztet minket, hogy az országunkban mindenki számára nyújtsunk segítőkezet, hogy az Istentől kapott tehetsége minél jobban kiteljesedhessen – hangoztatta Stanić.

Hozzátette, hogy mivel tanulmányai során a Matica srpska ösztöndíjasa volt, ezt azzal viszonozta, hogy az intézmény épületének építészeti tervét teljesen ingyen dolgozta ki.