2024. április 20., szombat

Sasmérgezés Törökkanizsa határában

Az elpusztult rétisas feltehetően másodlagos mérgezés áldozatává vált
Méregtől elpusztult rétisas (Gergely József felvétele)

Méregtől elpusztult rétisas (Gergely József felvétele)

A hét elején a terepet járva elpusztult rétisas tetemére bukkantak a törökkanizsai vadászok. A sas élettelen tetemén a mérgezés tünetei voltak láthatók, a madár ujjai görcsbe rándulva meredtek meg, az összezárt karmos ujjaival a földet markolta. A legnagyobb testű ragadozó madarunk szörnyű kínok között szenvedett ki. A valószínűleg mérgezésben elpusztult madár hét lépésre hevert egy sakál tetemétől, amelyből minden jel szerint a sas táplálkozott, és ez okozhatta a vesztét.

Felelőtlen egyének időről időre mérgezett csalétkek kihelyezésével próbálják irtani a „dúvadat”. Az erős méreggel, minden bizonnyal karbofurántartalmú csávázószerrel (Furadan) kezelt csalétekből fogyasztott a sakál, majd csakhamar elpusztul. A sas másodlagos mérgezés áldozatává vált, megtalálta a dögöt, és evett belőle. Már a nagyon kis koncentrációjú méreg is végzetes volt a rétisas számára.

Az áldozatul esett sas a sakál teteméből fogyasztott (Gergely József felvétele)

Az áldozatul esett sas a sakál teteméből fogyasztott (Gergely József felvétele)

A Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársai a törökkanizsai rendőrállomás dolgozóival szálltak ki a helyszínre. A sajnálatos újabb mérgezéses eset dokumentálása után a sas tetemét Újvidékre szállították. Amint azt Nikola Stojnić, az intézet ornitológusa elmondta, a mérgezés tünetei egyértelműen láthatók a rétisason. A tetemet további kivizsgálásra az Állategészségügyi Kutatóintézetbe szállították, ahol a madár izomszöveteiből vett mintákból ki tudják mutatni, hogy milyen méreg okozta a fokozottan védett rétisas pusztulását. A súlyos, nagy kárt okozó természetkárosítás ügyében a rendőrség megkezdte a nyomozást.